Vražda, korupce nebo politické intriky?

Peking - Největší čínský politický skandál se dál prohlubuje. Policie začala znovu vyšetřovat smrt britského podnikatele Neila Heywooda. Mezi podezřelými z vraždy je i manželka a syn bývalého vlivného guvernéra Po Si-laje. O osudu samotného politika se od března, kdy byl odvolán z většiny funkcí, neví nic konkrétního.

Po Si-laj byl mocný muž, podle mnohých korunní princ čínských komunistů. Vládl tvrdou rukou provincii Čchun-čching. Jenže vlivný funkcionář teď padá stále níž a níž. Rozruch totiž vyvolala listopadová smrt britského podnikatele, kterou provinční policie původně klasifikovala jako otravu alkoholem. Jenže teď se ukazuje, že do záhadné smrti je zapletená Poova manželka Kaj-Laj. Ta skončila společně se sluhou na policii. Je podezřelá, že Heywooda zavraždila. 

Heywood byl nalezen mrtvý loni 15. listopadu v hotelovém pokoji v Čchung-čchingu. Policie tehdy sdělila britskému konzulátu, že Heywood zemřel po nadměrném požití alkoholu. Tělo pak bez pitvy rovnou spálili. I Heywoodova rodina dostala zprávu, že zemřel na selhání srdce a že se jeho smrt vyšetřovat nebude. Jenže čínské úřady teď překvapivě případ znovu otevírají. Podle vyšetřování měli zřejmě mezi sebou Poova manželka a Heywood konflikt. „Mám radost, že dělají, o co jsme je požádali. Teď se těšíme, až uvidíme výsledky tohoto vyšetřování,“ prohlásil britský ministr zahraničí William Hague.

Sám Po Si-laj už přišel o všechny stranické posty a údajně je v domácím vězení. Už před měsícem ho odvolali z čela městského výboru v Čchung-čchingu, které patří k nejvýznamnějším a nejdynamičtěji se rozvíjejícím čínským městům. K jeho pádu přispělo i to, že jeho pravá ruka a šéf provinční policie Wang Li-ťün prchl na americký konzulát a žádal o azyl. Podle listu Financial Times tvrdil, že se bojí o život kvůli střetu s Poem. Pak se vydal policii a o jeho dalším osudu není nic známo. 

Týden před útěkem přitom údajně mluvil s Poem o podezřeních kolem Heywoodovy smrti a řekl mu, že čtyři policisté odmítli podepsat závěry zprávy o úmrtí. „Tohle nemůžeme tutlat,“ řekl prý Wang. 

Obyvatelka Pekingu:

„Myslím, že Po Si-laj je velmi dobrý člověk a mnoho lidí věřilo, že má skvělou budoucnost. Čínská vláda není dobrá, je v ní mnoho zkorumpovaných úředníků. Byrokrati se navzájem chrání. Nemají dobré lidi rádi.“

Aféra kolem jednoho z nejdůležitějších členů nejmocnějšího politického orgánu v zemi přichází jen několik měsíců před chystaným předáním vedení strany další generaci. Až do svého pádu patřil Po k nejvážnějším kandidátům na místo v nejužším vedení strany, ve stálém výboru politbyra. Britský list Financial Times (FT) dnes napsal, že to je pro komunistickou stranu největší krize za poslední dvě desetiletí.

Podle expertů pád Po Si-laje naznačuje, že se čínská politika může začít liberalizovat. „Strana je otřesena. Čína stojí na křižovatce. Je velmi nepravděpodobné, že strana bude následovat konzervativní kurz,“ prohlásil politolog Čang Ming.