Do Jordánska za historií i teplými vodami Mrtvého moře

I když se může zdát mapa Jordánska poněkud prázdná, tato země má turistům mnoho co nabídnout. Příroda Jordánska je velmi rozmanitá, zemi svírají dvě velmi odlišná moře, najdete zde nepřeberné množství cenných historických památek a v neposlední řadě velmi pohostinné obyvatelstvo. K tomu je ještě potřeba připočítat zajímavé podnebí a dostanete velmi příjemné místo, kde si můžete užít už v květnu tropických třicítek.

Historické památky patří k hlavním lákadlům Jordánska. Pokud byste měli možnost navštívit v Jordánsku jen jediné město, nenechte si ujít Petru – monumentální město vytesané ve skalách. Město původně vzniklo jako pohřebiště v dokonale krytém místě, kde se setkávají tři údolí. Město vzniklo pravděpodobně mezi 3. stoletím před naším letopočtem a 1. stoletím našeho letopočtu.

Nejkrásnější a nejznámější budovou v Petře je Pokladnice. Podle staré legendy zde má být uložen egyptský faraonský poklad. Ve skutečnosti jde však o královskou hrobkou, vytesanou do umělého skalního výklenku.

Pokud ale dáváte přednost spíše antickým památkám, zcela jistě navštivte Jerash. Ty, kteří do města přijedou od jordánské metropole Ammánu, přivítá dodnes triumfálně vyhlížející vítězný oblouk. Nechybí ale ani třeba amfiteátr, který dokázal pojmout až pět tisíc diváků. Na hlavní ulici, která protíná vykopávky, se zachovala původní dlažba. Podobně jako v Pompejích i zde můžete vidět koleje, které zanechaly starobylé vozy.

Na cestách (zdroj: ČT24)

Je libo posedět si v moři?

Jordánsko nicméně neláká jen na památky, ale i na přírodní krásy. Jedinečným unikátem je Mrtvé moře. Osvěžení v něm naleznete jen stěží, vždyť od června do začátku září se jeho teplota pohybuje kolem 30 stupňů. Díky vyšší hustotě způsobené vysokým obsahem solí je ovšem voda schopná vyvinout vyšší vztlakovou sílu, a tak není potřeba plavat. Stačí usednout na hladinu a nechat se nadnášet.

Mrtvé moře ale není jediným mořem, ve kterém se při návštěvě Jordánska můžete koupat. Vydáte-li se na samotný jih země, dorazíte k Akabskému zálivu, který je součástí Rudého moře. Jeho voda je i v tom nejparnějším létě přeci jen o něco chladnější. Obvykle mívá 26 nebo 27 stupňů.

Když horké klima víří vítr…

Jordánsko je zemí, kde po většinu roku panují vysoké teploty. Nejnižší jsou v lednu, který připomíná začátek našeho dubna, během jara ale začnou rychle růst a už v květnu nejsou výjimkou tropické třicítky. Vedro kulminuje v srpnu, kdy průměrné teploty často dosahují 35 stupňů, někdy ale může být podstatně tepleji.

Kromě vysokých teplot vás v Jordánsku může potrápit silný vítr. Na sklonku jara a začátkem podzimu občas dorazí chamsín – fouká od jihu až jihovýchodu a klidně dosáhne síly vichřice. Víří obrovská množství prachu a přináší rychlé oteplení – až o 15 stupňů za pár hodin.

A kdy je nejlepší do Jordánska vyrazit? Třeba na jaře – po zimních deštích je vegetace zelená a kvetou desítky rostlin. Anebo se na dovolenou do Jordánska vypravte na podzim – v září nebo říjnu. To už není tak horko a je to ideální doba, pokud se budete chtít koupat v moři, ať už v Mrtvém nebo Rudém.