Peruánští horníci po šesti dnech spatřili světlo světa

Ica (Peru) - Devět peruánských horníků se po šesti dnech, kdy byli uvězněni v opuštěném měděném dole, dočkalo záchrany. Záchranáři museli prorazit zvláštní tunel, jímž se horníci nakonec dostali na svobodu živí a zdraví. K záchraně jim blahopřál prezident Ollanta Humala, který u dolu strávil i uplynulou noc.

Horníci museli na povrch vylézt s ochrannými brýlemi

Horníky ve věku od 23 do 58 let uvěznila minulý čtvrtek v hloubce asi 250 metrů exploze, kterou sami vyvolali. Se záchranáři komunikovali pomocí potrubí, jímž jim byl vháněn do dolu čerstvý vzduch a dodáváno pití a jídlo. Na povrch vystoupili všichni v tmavých brýlích, aby jim zrak nepoškodilo prudké sluneční záření.

Důl Cabeza de Negro v departementu Ica byl opuštěn už v 80. letech minulého století. V této souvislosti prezident poukázal na nebezpečnost práce v takovýchto šachtách. Po celém Peru v nich pracují desítky tisíc lidí.

Zával v peruánském dole
Zdroj: ČT24

Chilští horníci si před dvěma lety „užili“ pod zemí celé 2 měsíce

Záchrana horníků v Peru publicitou částečně připomíná podobnou událost v Chile na podzim 2010. Tehdy ale 33 horníků strávilo v téměř trojnásobné hloubce více než dva měsíce a do jejich záchrany musela být nasazena speciálně vyvinutá technika.

Peruánští horníci - záchrana po šesti dnech (zdroj: ČT24)