Trest za incest neporušuje lidská práva, tvrdí Štrasburk

Štrasburk/Berlín – Zákaz incestu v Německu je oprávněný a jeho trestání neporušuje evropskou Úmluvu o ochraně lidských práv a základních svobod. Rozhodl o tom Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku, který se zabýval případem německých sourozenců, z jejichž mileneckého vztahu vzešly čtyři děti. Dvě z nich nicméně trpí postižením.

Patrick S. z Lipska řadu let neúspěšně usiluje o zrušení trestnosti incestu, za nějž v Německu hrozí až tři roky vězení. Zákonné vyloučení pohlavního styku mezi bratrem a sestrou podle něj nepřípustně porušuje základní lidská práva dospělých osob na svobodný výběr sexuálního partnera. Pár byl za incest již odsouzen. Do vězení ale šel jen Patrick, ženu soud s ohledem na výchovu dětí osvobodil.

V současné době spolu již pár nežije. Patrick tvrdí, že jejich vztah zničily soudní tahanice a vězení. Oba jsou pokrevními sourozenci, nemají ale stejné příjmení a ani spolu nevyrůstali, protože chlapec byl v pěstounské péči. Se sestrou se opětovně setkal v roce 2000 a o rok později se jim narodilo první dítě.

Zákaz incestu v Německu je oprávněný (zdroj: ČT24)
Vydáno pod