Zambie zastavila řízení se třemi Čechy kvůli špionáži

Lusaka - Soud v Zambii ve středu zastavil řízení s trojicí Čechů, která byla v zemi loni v říjnu zatčena pro podezření ze špionáže. Údajně fotografovali vjezdy do kasáren a základnu zambijského letectva, za což jim hrozilo až 30 let vězení. Z vazby byli po sedmi dnech propuštěni na kauci, zemi ale nesměli opustit a museli se hlásit policii. Češi všechna obvinění odmítali a koncem prosince se jim podařolo vrátit do České republiky. Úřady v Zambii pak na ně vydaly zatykač.

Soudkyně Annie Sitaliová ve středu soudní řízení s trojicí Čechů zastavila z podnětu státního zástupce. Ten v žádosti o zastavení soudního řízení podle deníku uvedl, že k tomu dostal pokyn. Mluvčí českého ministerstva zahraničí Vít Kolář nicméně uvedl, že žádný ze tří mužů by se neměl vracet do Zambie, protože by to mohl být důvod ke znovuotevření případu.

Zambijské vězení
Zdroj: ČT24

Jeden ze zadržených Jiří Cetel dnes v rozhovoru pro Českou televizi odmítl komentovat způsob, jakým se trojici podařilo dostat ze země. Nicméně vyjádřil naději, že středeční rozhodnutí soudu je tečkou za celým případem. Zambijský veřejný žalobce nicméně ukončil případ s výhradou, že může být kdykoliv otevřen, pokud stát dostane důvěryhodné informace, které by ho k tomu opravňovaly. 

Říjnové zatčení mužů i jejich následný útěk do vlasti způsobil zvýšené napětí ve vztazích Prahy a Lusaky. Zambijský ministr vnitra se začátkem roku nechal slyšet, že by se trojice - Jan Coufal, Jiří Cetel a Michal Vebr - do jihoafrické země měla vrátit a stanout před soudem. Mužům hrozilo až třicetileté vězení.

Vydáno pod