Další exministr vlády Tymošenkové za mřížemi

Kyjev – Již čtvrtý člen bývalé ukrajinské vlády Julije Tymošenkové jde do vězení. Tam dnes soud poslal exministra obrany Valerije Ivaščenka, a to na pět let. Potrestal ho tak za překročení úředních pravomocí a zneužití postavení. Na tři roky má také zákaz pracovat ve státních funkcích.

Ivaščenka, který je ve vězení od srpna 2010, soud potrestal za to, že napomohl při privatizaci loděnic na Krymu k nezákonnému obohacení a stát připravil v přepočtu skoro o 190 milionů korun. „Důkazy získané během předběžného řízení i při soudním vyšetřování byly zváženy a my souhlasíme s rozhodnutím soudu,“ uvedl Petro Koval z úřadu prokurátora. 

Ivaščenko nastoupil jako úřadující ministr obrany v roce 2009 a ve funkci nebyl ani rok. Vinu odmítá a úřad generálního prokurátora nazval zločineckou organizací. „Rozsudek slovo za slovem kopíruje závěry prokurátora, které učinil v lednu 2011. Nebyl žádný rok trvající proces a prošetřování případu soudem. Jen tento fakt umožňuje udělat si závěr, že verdikt není legální,“ míní o rozhodnutí soudu Ivaščenko.

Ukrajina trestá dalšího Tymošenkovce (zdroj: ČT24)

Do vězení se dostal kvůli stejnému paragrafu jako Tymošenková, která si odpykává sedmiletý trest v Charkově. Podobně je na tom i bývalý ministr životního prostředí Heorhij Filipčuk. Ten minulý týden dostal tři roky vězení. Za zneužití postavení skončil ve vězení na čtyři roky i exministr vnitra Jurij Lucenko. 

Ukrajinská opozice odsuzuje kampaň politických represí, kterou podle ní řídí režim prezidenta Viktora Janukovyče. Politické pronásledování bývalých vládních činitelů na Ukrajině odsuzuje i Evropská unie a Spojené státy.