Prozatímní maliský prezident chce v zemi nastolit pořádek

Bamako – Mali má po nedávném vojenském převratu prozatímního prezidenta - dosavadního předsedu parlamentu Dioncoundu Traorého. Dnes byl uveden do úřadu a během ceremonie slíbil, že bude respektovat ústavu i „územní celistvost země“, v jejíž severní polovině separatisté minulý pátek vyhlásili nezávislý stát Azavad. Tuarežským povstalcům i islamistům, kteří je v minulých týdnech podporovali, sedmdesátiletý Traoré v projevu pohrozil nemilosrdnou válkou, pokud neskončí s drancováním a znásilňováním a neopustí města, která zabrali.

Armáda se moci v Mali ujala 22. března, před necelým týdnem ale po silné zahraniční kritice a tlaku regionálních organizací souhlasila s odchodem výměnou za amnestii pro strůjce převratu.

Přísahy nového úřadujícího prezidenta se v Bamaku zúčastnil i šéf bývalé junty kapitán Amadou Sanogo. Junta se po mezinárodních sankcích minulý týden dohodla s regionálním hospodářským sdružením ECOWAS na předání moci do rukou prozatímního prezidenta, na vytvoření přechodné vlády a vyhlášení všeobecné amnestie, která se má týkat i strůjců puče. 

Amadou Sanoga
Zdroj: ČTK/AP/Rebecca Blackwell

Sousedé Mali a bezpečnostní experti se obávají, že území a města obsazená rebely se mohou stát útočištěm spojenců teroristické sítě al-Káida a islamistů, kteří se v částech nově ovládaných území na severu země snaží zavést islámské právo šaría. Sever Mali má větší rozlohu než Francie.

Vydáno pod