Primatoložka Goodallová: Na vrcholu se udrží déle ti, co používají mozek

Praha – Světoznámá odbornice na primáty Jane Goodallová objíždí svět a bojuje za to, aby lidé lépe zacházeli s přírodními zdroji. Za víc než 50 let výzkumu zprostředkovala přelomové poznatky o šimpanzím světě, který se podle ní od lidského liší jen málo.

Řeč bude třeba o tom, jak se projevují jedinci, kteří se chtějí prosadit. Goodallová vypozorovala různé strategie: „Vidíme, že velké, silné, agresivní typy se mohou dostat v hierarchii rychle na vrchol, ale nevydrží tam dlouho. Ti, kteří se na špici udrží déle, jsou ti, kteří sice mohou být menší, třeba ne tak agresivní, ale používají mozek.“

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Jane Goodallová

…je britská bioložka zabývající se výzkumem primátů. Specializuje se na šimpanze. Po studiu na Oxfordu odcestovala do Keni, kde zkoumala tato zvířata spolu se slavným primatologem Louisem Leakeyem. Goodallová studovala šimpanze ve volné přírodě v Národním parku Gombe v Tanzanii. Zjistila, že šimpanzi dokážou využívat nástroje, projevují emoce, nebo loví pro maso. Studovala dokonce takové projevy u těchto lidoopů, jako jsou například vzájemné vraždy.

V roce 1977 založila Institut Jane Goodallové, který usiluje o ochranu šimpanzů a jejich příbuzných druhů. Založila v roce 1991 rovněž organizaci Roots & Shoots, která sdružuje stovky mladých lidí z více než 120 zemí světa, kteří usilují o ochranu zvířat a životního prostředí.