Kosmonautská profese v Rusku neletí

Moskva - V Rusku se dnes slaví Den kosmonautiky na počest prvního letu do vesmíru, na který se před 51 lety vydal Jurij Gagarin. Nalézt jeho následovníky je ovšem pro ruský vesmírný program čím dál těžší. Důvodem jsou přísné podmínky, ale i relativně nízký plat.

Jurij Gagarin - první člověk ve vesmíru a podle nedávné ankety pořád největší ruský idol. Celé generace sovětských školáků snily o tom, že ho napodobí. V současném Rusku se ale věci mají jinak. „Dneska u nás profese kosmonauta není prestižní. Nedá se na tom moc vydělat,“ prohlásil redaktor časopisu Novinky kosmonautiky Andrej Krasilnikov.

Vesmírná agentura Roskosmos dokonce letos poprvé vypsala otevřený konkurz. Hlásit se může kdokoli, nejen vojenští piloti a inženýři z kosmického průmyslu, jako tomu bylo dřív. Zájem je přesto malý. „Dostali jsme několik set žádostí, méně než tisíc. Američané měli naposledy něco kolem šesti tisíc, to samé bylo v Evropské kosmické agentuře,“ poznamenal šéf Střediska přípravy kosmonautů Sergej Krikaljov.

Kosmonaut
Zdroj: ČT24

Ruský vesmírný program proto cílí na mladé. Otevřel pro ně nové vzdělávací centrum přímo v Hvězdném městečku u Moskvy. Tam se už od dob Gagarina připravují adepti vesmírných letů.

Na věrné kopii vesmírné stanice Mir se kdysi připravovali skuteční kosmonauti. Teď z ní udělali hlavní magnet nově otevřeného Kosmocentra.

Rusové žijí příliš nezdravě

Dvanáctiletá Nasťa je na palubě Miru jako doma. Její otec v Hvězdném městečku pracuje na vývoji nového skafandru a sám se do konkurzu hlásí už podruhé. Má poslední šanci. Věkovou hranici letos snížili na 33 let. „Málokdo chce stát kosmonautem. Buď se bojí různých nesnází, nebo jim to neumožňuje zdraví, protože teď mají lidé plno nezdravých návyků,“ řekla průvodkyně v Kosmocentru Anastasia Blinovová.

Reportáž Pavla Vondry (zdroj: ČT24)

Adept musí mimo jiné uplavat 25 metrů za 19 sekund, uběhnout 60 metrů za 8,5 vteřiny, na běžkách zdolat pět kilometrů za 21 minut a k tomu se aspoň 14krát přitáhnout na hrazdě. Navíc musí mít vysokoškolský titul a obstát v psychotestech. I pokud uspěje, na první let bude čekat kolem osmi let, a to s platem od dvaceti do 40 tisíc korun.