Britský premiér je pro pozastavení sankcí vůči Barmě

Neipyijto - David Cameron se stal po více než šedesáti letech prvním britským premiérem, který navštívil Barmu. Země získala nezávislost v roce 1948. Cameron Barmě vyjádřil podporu na její cestě k demokracii. S opoziční vůdkyní Do Aun Schan Su Ťij se shodl na tom, že Evropská unie by měla pozastavit sankce vůči Barmě.

Cameron přiletěl do hlavního města Barmy. Setkal se s barmským prezidentem Thein Seinem a schůzku absolvoval i s vůdkyní opozice Su Ťij, a to v Rangúnu. Britský premiér prohlásil, že země musí prokázat, že směřování k demokracii myslí vážně a změny jsou „nezvratné“.

Podle Camerona je nyní vzhledem k existenci nové vlády a k postupujícím reformám na místě „pozastavit sankce, ne je zrušit.“ Britský premiér zdůraznil, že dočasné pozastavení sankcí by se nemělo týkat zbrojního embarga. 

David Cameron a Su Ťij
Zdroj: ČTK/AP/Khin Maung Win

Cameron je prvním vedoucím politikem ze západních mocností, kterého nová barmská vláda hostí. V Barmě vládla téměř půl století vojenská junta, která tvrdě potlačovala jakýkoliv nesouhlas. Evropská unie, Spojené státy a další státy proto na zemi uvalily sankce. „Nynější vláda tvrdí, že je odhodlána pokračovat v reformách a podnikne další kroky na cestě k demokracii. Myslím, že je správné tyto kroky podporovat,“ konstatoval Cameron. „Nedělám si ale iluze o tom, že tato cesta bude dlouhá,“ dodal britský premiér.

První všeobecné volby za celých dvacet let se konaly před dvěma lety. Nyní v zemi probíhají reformy. Propuštěno bylo i několik stovek politických vězňů. To vede ostatní země ke spekulaci, že se desetiletí trvající mezinárodní izolace mohou chýlit ke konci.

David Cameron v Barmě
Zdroj: ČT24/ISIFA

Podle Camerona Su Ťij představuje zářný příklad pro ty, kdo touží po svobodě, demokracii a pokroku.

Su Ťij
Zdroj: ISIFA/EPA/BARBARA WALTON

Cameronova barmská mise přichází pouhý týden před schůzkou ministrů zahraničí EU plánovanou na 23. dubna, jejímž tématem má být právě přehodnocení sankční politiky vůči Barmě. Evropské sankce, které zahrnují mimo jiné zbrojní embargo či zmrazení bankovních účtů téměř 500 barmských představitelů, vyprší 30. dubna. EU již letos zrušila zákaz cest do unie více než 80 vysokým barmským politikům, včetně prezidenta.
   
Do Barmy v posledních měsících zavítala řada vysokých západních představitelů, mezi nimiž byla i americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová.

Vydáno pod