Konec nadějí? V Sýrii opět propukly boje

Damašek - Příměří v Sýrii vydrželo pouhý den. Nové střety doprovázené střelbou dnes propukly poblíž tureckých hranic. Tisíce Syřanů vyšly po poledních modlitbách do ulic měst po celé zemi, aby na protestních demonstracích žádali svržení režimu prezidenta Bašára Asada. Ozbrojené složky proti nim zasahovaly v několika lokalitách ostrým střelivem a slzným plynem, podle protivládních aktivistů zahynulo ve městě Hamá a v provincii Derá až 11 lidí. Podle exilové Syrské organizace pro lidská práva (OSDH) jde o první vážné narušení příměří, které v zemi začalo platit ve čtvrtek ráno. OSN chce vyslat do Sýrie dvě až tři desítky neozbrojených pozorovatelů.

Pod heslem Revoluce pro všechny Syřany vyzvaly obyvatele k manifestacím po pátečních poledních modlitbách opoziční skupiny. Na internetu se objevily záběry demonstrantů pochodujících v damašské čtvrti Kadám a v městečku Irbín u metropole. „Dnes je den pro všechny Syřany. Jestliže chcete konec vraždění, konec ničení měst a konec Asadova klanu, povstaňte,“ píše na Facebooku opoziční skupina Syrská revoluce 2011. „Náměstí na vás čekají.“

Demonstrace jsou považovány za test hodnověrnosti závazku syrské vlády dodržovat příměří zakotvené v mírovém plánu zmocněnce OSN Kofiho Annana. Jeden z bodů tohoto plánu garantuje právo na pokojné manifestace. Syrské úřady ale tvrdí, že manifestace musejí být předem ohlášeny a povoleny. Příměří označovali diplomaté od samého počátku za mimořádně křehké. Vláda v Damašku totiž nesplnila další významný bod Annanova plánu, když nestáhla z měst vojáky ani těžkou vojenskou techniku.

Ahmad Favzí, mluvčí Kofiho Annana:

„Neděláme si žádné iluze, že bychom byli na konci tohoto konfliktu. Toto je pouze začátek dlouhé cesty k usmíření a k budování budoucnosti Syřanů, ve které nebude docházet k bezdůvodnému zadržování lidí a kde právo zajistí mír a bezpečnost v ulicích.“

Barack Obama rozhodl, že USA zvýší nevojenskou pomoc syrské opozici. Kromě jiného půjde o komunikační a zdravotnické vybavení. Washington opozici už nyní poskytuje SIM karty a další komunikační potřeby, nyní bude ale pomoc v tomto směru širší. Podle amerických představitelů jsou dodávky adresovány neozbrojené opozici, nikoli osobám, které bojují proti režimu se zbraní v ruce.

Boje v Sýrii
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Tým pozorovatelů je nezbytný, shodují se země

Naprostou nedůvěru v upřímnost prezidenta Asada i v dodržování příměří dnes otevřeně vyjádřil francouzský prezident Nicolas Sarkozy. „Myslím, a o tom jsme také hovořili včera (čtvrtek) večer s (americkým prezidentem) Barackem Obamou, že je bezpodmínečně nutné rozmístit v Sýrii pozorovatele, přinejmenším proto, abychom věděli, co se tam děje,“ prohlásil Sarkozy v televizi I-Télé.

O urychlené vyslání mezinárodního pozorovatelského týmu, který má na dodržování klidu zbraní dohlédnout, požádal Annan Radu bezpečnosti OSN. Tým pozorovatelů může být vyslán jedině na základě rezoluce RB. USA a další západní země předložily rezoluci, kterou ale Rusko, jako spojenec Damašku, kritizovalo. Jeho velvyslanec při OSN Vitalij Čurkin přišel s ruskou verzí, která je podle něj oproti původnímu návrhu „kratší a pragmatičtější“. Rada jednání přerušila. Původně se hlasování očekávalo ještě dnes newyorského času, nyní někteří diplomaté tvrdí, že dříve než v sobotu se zřejmě hlasovat nebude.

OSN má podle Annanova mluvčího 10 až 12 pozorovatelů připravených okamžitě do Sýrie vyrazit. Damašek s jejich misí souhlasí. Postupně by na dodržování mírového plánu mělo dohlížet až 250 pozorovatelů OSN.