Usámovy vdovy budou vyhoštěny do Saúdské Arábie

Islámábád - Pákistán vyhostí vdovy a děti po Usámovi bin Ládinovi do Saúdské Arábie. Stane se tak příští týden, kdy jim vyprší trest vězení za ilegální pobyt na pákistánském území. Po zabití bin Ládina bylo zadrženo celkem 16 lidí včetně jeho manželek. Dvě z nich jsou Saúdské Arabky. Ze Saúdské Arábie pocházel i bin Ládin, občanství byl ale zbaven už v roce 1994. Třetí vdova je Jemenka.

Trojice žen a dvě jejich dospělé dcery byly zadrženy po loňské operaci zvláštního amerického komanda, které začátkem května zabilo vůdce teroristické sítě al-Káida v jeho domě v pákistánském Abbottabádu. Začátkem dubna pákistánský soud poslal ženy na 45 dnů do vězení za ilegální pobyt v zemi. Trest jim skončí v úterý, jelikož formálně byly zatčeny 3. března. Kromě vězení byla každá z trojice žen také potrestána pokutou ve výši 10 000 rupií (kolem dvou tisíc Kč). Nezletilé bin Ládinovy děti z nelegálního pobytu obviněny nebyly, mohly Pákistán svobodně opustit, ale po dobu soudního procesu směly se svými matkami zůstat.

V abbottabádském domě žil bin Ládin, jeho manželky a několik dětí od roku 2005. Celkem na pákistánském území pobýval devět let, během nichž vystřídal pět domů včetně toho posledního. Za tu dobu zplodil čtyři děti, z nichž dvě se narodily Jemence Amal Abdal Fattáhové ve státní nemocnici.

Vydáno pod