Obamovi vydělali loni méně než předloni a předpředloni

Washington – Barack Obama a jeho manželka Michelle si loni vydělali 790 tisíc dolarů (15 milionů korun). Kromě prezidentského platu byly hlavním příjmem prvního páru USA prodeje prezidentových knih. Na daních Obamovi zaplatili zhruba 160 tisíc dolarů, takže jejich daňová sazba 20,5 procenta byla nižší než u mnoha Američanů, kteří si vydělávají méně. V roce 2010 si přitom Obamovi vydělali celkem 1,73 milionu dolarů, o rok dříve to bylo dokonce 5,5 milionu dolarů.

Americký prezident má plat 400 tisíc dolarů ročně. Kromě toho má 50 tisíc dolarů ročně na výdaje, nezdaněných 100 tisíc dolarů na cesty a 19 tisíc dolarů na zábavu.

Republikán Mitt Romney, který pravděpodobně bude Obamovým soupeřem v podzimních prezidentských volbách, své daňové přiznání zveřejnil už v lednu. Za poslední dva roky vydělal celkem 42,6 milionu dolarů, na daních státu odvedl 6,2 milionu. Jeho daňová sazba se pohybuje kolem 15 procent, protože naprostá většina jeho příjmů jsou kapitálové zisky.

Právě otázka daňového zatížení pro jednotlivé příjmové skupiny je jedním z velkých Obamových témat v letošní kampani za znovuzvolení. Prezident usiluje o to, aby lidé vydělávající více než milion dolarů ročně měli daňovou sazbu nejméně 30 procent. Nejvyšší sazba pro daň z příjmu sice nyní v USA představuje 35 procent, mnoho bohatých ale ve skutečnosti platí méně díky nižšímu zdanění kapitálových výnosů. Republikáni vyšší zdanění bohatších Američanů odmítají. Podle nich by daň nevyřešila problém amerického dluhu, protože by za deset let do rozpočtu přinesla jen 47 miliard dolarů, zatímco zadlužení země by ve stejném období vzrostlo o sedm bilionů dolarů.

Vydáno pod