Za cenu neúspěšné rakety by se najedlo 80 % Severokorejců

Soul - Neúspěšný raketový test přišel KLDR podle odhadů jihokorejské rozvědky asi na 850 milionů dolarů (16 miliard korun). Za tyto peníze by mohl Pchjongjang získat dostatek potravin pro 80 procent Severokorejců na jeden rok nebo vyřešit potravinový nedostatek po dobu šesti let. Severní Koreji totiž každý rok chybí 400 tisíc tun potravin. Prezident USA Barack Obama navíc prohlásil, že Spojené státy budou i po nedávném zrušení potravinové pomoci usilovat o další izolaci severokorejského režimu.

KLDR údajně vybudovala odpalovací základnu za 400 milionů dolarů a na dalších 450 milionů pak přišla raketa. S použitím údajů Světové banky z roku 2010 je zřejmé, že za tyto peníze by mohlo rok jíst 19 milionů z 24 milionů občanů KLDR. Také britský list Telegraph došel při vyčíslení ceny testu k sumě 850 milionů dolarů. Podle něj by se za to pořídilo 2,5 milionu tun obilí a 1,4 milionu tun rýže. OSN odhaduje loňskou úrodu v KLDR na 5,4 miliony tun.

Čchong Wuk-sik ze soulského organizace Peace Network se domnívá, že cena 850 milionů dolarů je nadsazená, protože nezohledňuje levnou severokorejskou pracovní sílu i technologii. Odpálení rakety v roce 2009 stálo KLDR dle Čchonga 500 milionů dolarů. Sdělil, že nejlépe placení technici berou v KLDR měsíčně 60 dolarů (1 100 korun), zatímco jejich kolegové v Jižní Koreji 5 000 dolarů (95 tisíc korun).

Bez ohledu na cenu raketového testu je jasné, že Severokorejci hladoví, soudí stanice CNN. Světový program pro výživu odhaduje, že jedna třetina severokorejských dětí trpí podvýživou nebo špatným tělesným vývojem, takže děti nedorůstají běžné výšky. Země kvůli tomu nedávno snížila minimální výšku ve vojsku na 1,45 metru. Kvůli raketovému testu, který je považován za porušení rezoluce OSN, USA KLDR neposkytnou slíbenou pomoc v podobě 240 tisíc tun potravin.

Obama chce usilovat o další izolaci KLDR

USA navíc budou podle prezidenta Baracka Obamy usilovat o další izolaci Severní Koreje. USA už v době, kdy KLDR oznámila úmysl raketu odpálit, odstoupily od slibu pomoci Severní Koreji dodávkou 240 tisíc tun potravin. „Budeme na ně dále vyvíjet tlak a oni se dostanou do ještě větší izolace, takže se budou muset vydat jinou cestou,“ řekl americký prezident.

Vydáno pod