Rusové protestují za nezvoleného starostu Astrachaně

Moskva - Zraky celého Ruska se teď obracejí k městu Astrachani, kam se sjíždějí aktivisté ze všech koutů země, aby podpořili protest tamního opozičního kandidáta na starostu. Ten tvrdí, že ho vládní strana Jednotné Rusko podvodem připravila o vítězství v místních volbách.

Třicetiletý Oleg Šein, bývalý kandidát na starostu Astrachaně ze strany Spravedlivé Rusko, odmítá jíst a pije jen vodu. Domáhá se tak zrušení výsledků voleb, ve kterých ho podle něj kandidát vládní strany Jednotné Rusko porazil jen díky masovým podvodům: „Byli tu lidé, kteří působili jako volební pozorovatelé v různých zemích světa. A ti říkali, že v Senegalu probíhají volby mnohem demokratičtěji než v Astrachani.“ 

Přestože šlo o místní volby, Šeinův hladovkový protest vyvolal ohlas tisíce kilometrů daleko. V jeho kanceláři se to dnes hemží dobrovolníky a aktivisty ze všech koutů Ruska – od Petrohradu až po Sibiř. 

  • Oleg Šein zdroj: ČT24
  • Protest na podporu Olega Šeina zdroj: ČT24

Renat Irižipov, vedoucí mládežnické organizace SAM

„Znamená to pro nás skutečnou podporu, která může inspirovat další a udělat z Astrachaně centrum čestných voleb.“ 

Oficiální představitelé Astrachaně spojení s vládní stranou protestujícím vzkazují, aby si nechali svou oranžovou revoluci. Nový starosta Michail Stoljarov byl prý zvolen legitimně a k opakovanému hlasování není důvod. „To požadují jen ti, kdo sem přijeli z Moskvy. Lidé z Astrachaně, jak můžete vidět, podporují současného starostu, kterého zvolili,“ míní poslanec Státní dumy za Astrachaň ze strany Jednotné Rusko Leonid Ogul. 

Vládní strana: Oleg jen politicky vydírá

O hladovce Olega Šeina mluví zástupci Jednotného Ruska jako o politickém vyděračství. A o lidech, kteří ho přijeli podpořit, jako o provokatérech, kteří po opadnutí protestních nálad v hlavním městě ucítili novou šanci právě v Astrachani. „To je naprostá hloupost. My se neřídíme nějakou poptávkou, ale jde nám o konkrétní problém. Nikdo by do Astrachaně nejezdil, nebýt toho, že stávající moc donutila zákonně zvoleného starostu držet hladovku,“ oponuje opoziční aktivista a blogger Alexej Navalnyj. 

Reportáž Pavla Vondry (zdroj: ČT24)

Šeinovi astrachaňští příznivci se mezitím s podporou přespolních viditelně osmělují. V sobotu jich do ulic poprvé od začátku hladovky vyšly nikoli stovky, ale tisíce. Oleg Šein, ústřední postava astrachaňského protestu, přitom tvrdí, že je odhodlaný za svou pravdu i zemřít. Jeho stoupenci, ale i jeho protivníci doufají, že tak daleko věci nedojdou.