Běloruský opoziční vůdce Sannikav opustil vězení

Minsk - Opoziční předák a někdejší prezidentský kandidát Andrej Sannikav byl propuštěn z běloruského vězení. Počátkem roku přitom podal ze zdravotních důvodů žádost o prominutí zbytku trestu. Podle agentury DPA dnes o propuštění informovala jeho žena, které volal 58letý politik z vlakového nádraží ve Vitebsku, odkud měl namířeno domů do Minsku.

Sannikav byl zatčen po zfalšovaných prezidentských volbách v prosinci roku 2010 kvůli organizování údajně násilných masových protestů proti volebním machinacím. Jeho manželka, která je novinářkou, tvrdí, že běloruské vedení chtělo jejího muže odsouzeného na pět let nechat ve vězení zemřít.

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko, označovaný za posledního diktátora Evropy, počátkem dubna slíbil, že v blízké budoucnosti zváží udělení milosti těm, kdo o ni žádají. Z tuctu členů opozice, považovaných ochránci lidských práv za politické vězně, ale o milost požádali jen Sannikav a opoziční aktivista Dmitrij Bondarenko. Za mřížemi zůstává i jiný bývalý uchazeč o prezidentský post Mikalaj Statkevič.

Vydáno pod