Příměří v Sýrii porušují vojáci i povstalci

Damašek - Zatímco syrská armáda ostřeluje centrální čtvrti v povstaleckém městě Homs, protivládní povstalci v noci zaútočili na policejní stanici v severní provincii Halabu. V těchto místech dezertéři podle aktivistů svádějí prudké boje s vládními vojáky. Informace o narušování příměří platného od čtvrtečního rána přicházejí v den, kdy mají do Sýrie dorazit první pozorovatelé OSN.

Navíc menší incidenty narušující příměří jsou ze Sýrie hlášeny od pátku, v sobotu pak armáda poprvé znovu sáhla k těžkým zbraním a ostřelovala Homs. Rozsah střetů a počet obětí je zatím ale nesrovnatelně nižší oproti situaci před vyhlášením klidu zbraní, který je jedním z hlavních bodů mírového plánu zmocněnce OSN Kofiho Annana.

Ode dneška mají křehké příměří, na které režim v Damašku přistoupil po 13 měsících represí vůči opozici s odhadovaným počtem až 10 000 mrtvých, monitorovat pozorovatelé OSN. Vyslání přípravného týmu o 30 členech v sobotu schválila v rezoluci Rada bezpečnosti OSN. Dnes má do Sýrie přicestovat prvních pět až šest činitelů, zbytek v následujících dnech.

Proti syrské vládě se dnes demonstruje i v Praze

Proti syrskému režimu chce dnes odpoledne v Praze protestovat syrská komunita. Demonstranti se sejdou na Václavském náměstí, odkud by se měli vydat k náměstí republiky. Podobné akce chce syrská komunita v centru hlavního města pořádat pravidelně.