Izraelská policie hlídá letiště před aktivisty

Jeruzalém - Dnes ráno rozmístila izraelská policie na mezinárodním Ben Gurionově letišti v Tel Avivu posilu 650 policistů. Mají tam zabránit incidentům v souvislosti s ohlášenou akcí propalestinských aktivistů. Měli by je zachytit a zabránit jim ve vstupu do Izraele. Stovky radikálních aktivistů sem chtějí dorazit na výzvu iniciativy Vítejte v Palestině, která chtěla poukázat na situaci na Izraelem okupovaném západním břehu Jordánu a protestovat proti izraelské výstavbě. Valná většina z nich ale na nátlak Izraele nesměla v různých evropských městech nastoupit do letadel.

Čtyři z nich už byli po příletu linkou z Paříže zadrženi, vyslechnuti a tři z nich okamžitě vypovězeni. Nejméně 120 až 150 propalestinských aktivistů demonstrovalo na bruselském letišti, tři z nich byli zadrženi kvůli rušení veřejného pořádku, citovala agentura AFP mluvčí belgické policie Kaatju Natensovou. Demonstranti tvrdí, že nejméně 60 Belgičanům a 40 Francouzům, kteří se chtěli zúčastnit kampaně Vítejte v Palestině, byl odmítnut nástup na spoj do Tel Avivu, na který měli letenku. Na palubu je prý nevzaly společnosti Brussels Airlines (asi 80 lidí), Lufthansa a Swissair (dalších zhruba 50).

„Řada leteckých společností dostala od izraelských úřadů seznam osob, které nemají právo vstoupit do Izraele. Jsme povinni dodržovat zákony, nemohli jsme je proto vzít na palubu,“ upřesnila mluvčí Wencke Lemmesová-Pireauxová. Organizátoři letošní kampaně Vítejte v Palestině očekávali údajně přílet až 1 500 aktivistů, z toho zhruba třetiny z Francie. Za cíl své akce označili snahu upoutat pozornost k faktu, jak široce má Izrael pod kontrolou vstup na palestinská území, a dále projevit solidaritu s Palestinci.

Izraelský ministr dopravy Jisrael Kac z vládního Likudu ve veřejném rozhlase řekl, že si Izrael „nemůže dovolit pustit na své území provokatéry, kteří chtějí škodit právu Izraele bránit jeho svrchovanost“. Poukázal zároveň na údajnou příslušnost některých aktivistů k „proíránským organizacím“. Předsedkyně opoziční levicové strany Merec Zehava Galová-Onová naopak podle agentury AFP prohlásila, že „ti, kdo řídí tuto zemi, ztratili hlavu a jednají, jako kdybychom měli co skrývat“.

Ministerstvo informovalo aerolinky o nežádoucích osobách

Izraelské ministerstvo vnitra předem rozeslalo leteckým společnostem seznamy nežádoucích osob a vyzvalo je, aby jim zabránily v odletu. V opačném případě varovalo, že aktivisté budou posláni zpátky na náklady příslušných aerolinek a pohrozilo jim dalším postihem. Některé aerolinky, především německá Lufthansa, francouzské AirFrance a britské Jet2.com, dotyčné kontaktovaly a sdělily jim, že jejich letenky byly zrušeny a peníze za ně jim budou vráceny. 

Organizátoři kampaně Welcome to Palestine 2012 akci neodvolali. Původním záměrem bylo dopravit se z Tel Avivu do Betléma na západním břehu a tam se zúčastnit týdenního programu, včetně otevření mezinárodní školy. Účastníci mají být ubytováni v palestinských rodinách. Poprvé se tento protest konal v roce 2010 a tehdy se na západní břeh dostalo bez povšimnutí 100 aktivistů. Ben Gurionovo letiště je pro cizince, kteří přiletí letadly, jediným vstupem do Izraele i na západní břeh.