Do Sýrie se vrací násilí, OSN vyslala pozorovatele

Damašek - Do Sýrie v noci na pondělí dorazilo pět prvních pozorovatelů OSN, kteří mají dohlížet na příměří vyhlášené na základě mírového plánu zmocněnce OSN Kofiho Annana. Křehký klid zbraní, k němuž se diplomaté stavěli předem skepticky, ale zastiňují čtyři dny od začátku jeho platnosti zprávy o vracejícím se násilí. Příměří porušují vládní vojáci i povstalci, v zemi v důsledku střetů dál umírají civilisté a Damašek dnes opět varoval, že jeho jednotky odpoví na „hysterické zintenzivnění útoků teroristických skupin“ údajně sabotujících Annanův plán.

Tak režim prezidenta Bašára Asada označuje opoziční bojovníky a demonstranty od samého začátku protestů, které si za 13 měsíců represí vyžádaly podle opozice na 10 tisíc mrtvých a až jeden milion lidí vyhnaly z domovů.

Annanem dojednané příměří začalo platit ve čtvrtek ráno, zprávy o prvních drobných incidentech začaly přicházet v pátek. Ozbrojené síly sice zasáhly jen ojediněle proti účastníkům pátečních tisícových demonstrací ostrou střelbou a slzným plynem, přesto ale zabily až 11 lidí.

V sobotu armáda znovu sáhla k těžkým zbraním a začala ostřelovat povstaleckou baštu Homs, jeho bombardování pokračovalo i dnes. Zahynulo dalších nejméně devět lidí, mezi nimi i čtyři účastníci pohřbu mladého muže zabitého vojáky. Prudké střety mezi vojáky a dezertéry se odehrály u turecké hranice a v provincii Halab, kde dezertéři přepadli policejní stanici.

Po vleklých diplomatických tahanicích Rada bezpečnosti OSN v sobotu schválila rezoluci umožňující vyslat do Sýrie tři desítky pozorovatelů. Úvodní skupina má vybudovat „operační štáb“, navázat kontakt se syrským vedením a s představiteli opozice a rozjet se po vybraných lokalitách, kde zuřilo násilí, a rozhodnout, kde budou vybudovány „pozorovatelské základny“. Po komplikovaném vyjednávání daly svůj souhlas s rezolucí i Rusko a Čína, které zablokovaly dva předchozí návrhy rezolucí k Sýrii.

O zmařeném pokusu porušit zbrojní embargo uvalené na Sýrii Evropskou unií informoval v sobotu v internetovém vydání německý magazín Der Spiegel. Krátce před dosažením syrského středomořského přístavu Tartús byla zastavena německá nákladní loď vezoucí údajně těžkou vojenskou techniku a munici z Íránu určenou pro Asadův režim. Německé rejdařství samo přerušilo její plavbu poté, co ho o zbrojní dodávce údajně informovali přeběhlíci ze syrského vládního aparátu.

Vydáno pod