Po tuhých nočních bojích mají bezpečnostní síly Kábul pod kontrolou

Kábul – Boje v Kábulu po 18 hodinách skončily. Zdejší úřady oznámily, že po ranních útocích mají město pod kontrolou. Včera zaútočili ozbrojenci Talibanu koordinovaně na vládní budovy, západní ambasády a velitelství NATO. Bezpečnostní síly zabily nejméně 36 ozbrojenců, tuhé noční boje si vyžádaly i oběti na straně bezpečnostních sil a civilistů.

Boje v Kábulu skončily, oznámily zdejší úřady. Mluvčí kábulské policie uvedl, že poslední ozbrojenec, který vzdoroval u parlamentu na západě města, byl ráno zabit. „Všichni teroristé byli zabiti. Situace je nyní pod naší kontrolou,“ tvrdí policie. Bezpečnostním silám se v průběhu noci podařilo zneškodnit všechny útočníky, kteří udeřili na diplomatickou čtvrť. 

Tady se střílelo až do rána. Ozbrojenci se zabarikádovali v jednom z tamních domů. Na jejich palbu z automatických zbraní odpovídaly bezpečnostní síly raketově poháněnými granáty. Pozice povstalců ostřelovaly i helikoptéry Severoatlantické aliance. 

Podle úřadů bylo zabito nejméně 36 ozbrojenců, o život přišlo i osm členů bezpečnostních sil, při střetech zemřeli také tři civilisté. Za útoky je podle policie skupina Hakkáníů napojená na Taliban a al-Káidu. Povstalci se už k útokům přihlásili s tím, že jde o začátek jarní ofenzivy. 

Podle některých zdrojů další povstalci ráno zaútočili na policisty v provincii Lógar, podrobnosti zatím nejsou známy.

Boje v Afghánistánu pokračovaly i v noci (zdroj: ČT24)
Vydáno pod