Dva běloruští aktivisté propuštěni

Minsk - Běloruský režim propustil předčasně dva opoziční aktivisty. Bývalého prezidentského kandidáta Andreje Sannikova, který vyšel z vězení o víkendu, následoval Dmitrij Bondarenko. Oba už dříve žádali prezidenta Lukašenka o milost. Evropská unie krok režimu uvítala, vyzvala ale k propuštění všech zbývajících politických vězňů. Bělorusko čelí kvůli potlačování opozice řadě sankcí ze strany západních zemí.

Bondarenko v roce 2010 pomáhal Sannikavovi s prezidentskou kampaní. Oba patří mezi 700 lidí zatčených v prosinci 2010, kdy policie rozprášila velkou demonstraci proti prezidentským volbám, které vyhrál Lukašenko. Sannikav byl odsouzen na pět let vězení, Bondarenko na dva roky. Údajně podněcovali k násilným protestům. 

Eurokomisař pro rozšíření Stefan Füle propuštění opozičníků uvítal, nicméně dodal: „Všichni političtí vězni musí být propuštěni a rehabilitováni, jen pak se mohou vztahy s Minskem normalizovat.“ 

Spojené státy a Evropská unie v posledních měsících na Bělorusko uvalily řadu nových sankcí, které měly Lukašenka přimět ke zmírnění represí a propuštění politických vězňů. Bělorusko doporučilo velvyslanci Polska a vedoucí stálé mise EU, aby opustili Minsk. Z Bruselu a z Varšavy zároveň odvolalo své velvyslance. Země EU včetně Česka reagovaly demonstrativním stažením svých velvyslanců z Běloruska.

Vydáno pod