Politikova manželka nechala otrávit britského obchodníka

Peking – Čínská policie odhaluje motivy vraždy britského obchodníka Neila Heywooda v Číně, do které je zapletena manželka zdejšího komunistického vysokého funkcionáře Po Si-laje. Jenže ten kvůli skandálu přichází o jednu vlivnou funkci za druhou. Teď se ukazuje, že jeho manželka nechala Brita otrávit, protože jí vyhrožoval. Chtěl vyzradit její plán uložit si peníze v zahraničí.

Poova manželka Kaj-Laj chtěla po Heywoodovi, aby poslal její peníze do zahraničí. Jenže Heywood za to chtěl z velké sumy větší provizi, než očekávala. Začal jí údajně vyhrožovat, že ji prozradí. Nepohodli se a konflikt nakonec skončil Britovou smrtí. Kaj-laj prý zorganizovala jeho vraždu. Otrávil se jedem v pití. Žena je nyní ve vazbě. 

Heywooda našli mrtvého loni 15. listopadu v hotelovém pokoji v Čchung-čchingu. Policie nejprve oznámila, že zemřel po nadměrném požití alkoholu. Jeho tělo bylo bez důkladné pitvy spáleno. Jenže policie po delší době obnovila vyšetřování případu.

Je to poprvé, co byl prozrazen motiv vraždy, kvůli kterému byla před několika dny zatčena manželka donedávna vlivného politika Po Si-laje. Ten byl před necelým týdnem vyloučen z politbyra Komunistické strany Číny. Už před měsícem byl odvolán z čela městského výboru komunistické strany v Čchung-čchingu, která patří k nejvýznamnějším a nejdynamičtěji se rozvíjejícím čínským městům.   

K Poovu pádu nejvíc přispěl Wang Li-jün, bývalý šéf policie v Čchung-čchingu. Ten údajně věděl o tom, že Poova žena je zapletena do Heywoodovy vraždy. Wang proto utekl na americký konzulát, kde žádal o politický azyl. Tvrdil, že se bojí o život kvůli střetu s Poem. Wang nakonec z konzulátu odešel a je teď ve vazbě.