Uspěchaní Japonci hledají klid v králičích kavárnách

Tokio - Japonci mají rádi roztomilé věci. Po celé zemi tak vznikají kavárny, kde si zákazník může pohrát s domácími mazlíčky, které si jinak uspěchaní Japonci s malými byty nemohou dovolit. V Japonsku existuje už kočičí kavárna i hospoda, kde obsluhují opice. Nejoblíbenější jsou ale králíci. Japonci si tak částečně kompenzují ztráty způsobené loňským zemětřesením a tsunami - malí ušáci je prý dokáží utěšit i beze slov.

Například v jedné králičí kavárně ve městě Nagoja se člověk ocitá doslova v obležení králičími motivy. Je tu králičí dekorace, hračky a zákazník si může za poplatek podrbat jednoho ze třiceti zdejších ušáků. Mezitím je mu servírován čaj.

Podle manažerky zdejší kavárny si japonská veřejnost oblíbila králičí kavárny i kvůli katastrofám, které zemi nedávno zasáhly. Japonci se doteď s následky zemětřesení a tsunami těžce vyrovnávají. „Tyto rány nedokáže člověk zacelit, ale králík ano. Ten může dotyčného utěšit i beze slov,“ prohlásila manažerka.

Kočičí kavárna
Zdroj: ČT24

A oblibě podobných zařízení se zvířátky nahrává ještě další fakt. V Japonsku totiž existují mnohá omezení, co se týče bydlení – například drobné apartmány představují problém pro chování domácích mazlíčků, kteří přeci jen potřebují prostor.

V japonské hospůdce mají neobvyklé číšníky - opice

Donedávna v Japonsku existovaly pouze kavárny nabízející k pohlazení kočky. Teď jsou k nalezení ale i místa, kde si pohladíte hady, želvy, gekony či opice. Ty v jedné japonské hospůdce dokonce obsluhují zákazníky. Mezi všemi zvířaty jsou ale králíci na špici oblíbenosti.