Lepenková katedrála dočasně nahradí pobořený kostel

Christchurch (Nový Zéland) – Jak postavit co nejrychleji katedrálu zničenou zemětřesením? Nejlépe z lepenky. S tímto řešením přišli v novozélandském městě Christchurch. Provizorní kostel z lepenky tam dočasně nahradí katedrálu z 19. století, která byla při loňských otřesech tak zničena, že ji není možné opravit, a musí být proto stržena. Lepenková náhrada bude vysoká 25 metrů a postavena bude asi 300 metrů od poničené katedrály. Její vybudování přijde na pět milionů novozélandských dolarů (78 milionů korun).

Stavba, kterou navrhl japonský architekt Šigeru Ban, pojme 700 lidí. Její stabilitu zajistí dřevěné pilíře, opěrná ocel a také betonové podloží. Podle tvůrců má odolat povětrnostním vlivům a také požáru a mohla by být použitelná až 20 let. Sloužit má do té doby, než bude postavena náhrada za zbořenou katedrálu.

Zemětřesení o síle 6,3 stupně postihlo Christchurch loni v únoru. Zahynulo při něm 185 lidí a mnoho budov bylo natolik poškozeno, že odborníci nedoporučili jejich opravu, takže musejí být zdemolovány. V případě původní katedrály staré 131 let ještě ale stále není rozhodnuto. Nově se ozvali restaurátoři a žádají, aby se demolice znovu zvážila. Navrhují větší část stavby zachovat.