Při náletu na Jižní Súdán zahynulo 12 lidí

Juba – Dvanáct mrtvých civilistů a desítky zraněných si vyžádaly noční útoky súdánského letectva na jihosúdánské území. Pozemní boje mezi jednotkami obou zemí pokračovaly i během dne. Súdánci bombardovali i tábor mírových jednotek OSN v Jižním Súdánu. Bomby ze súdánských letadel mířily na město Heglig v hraničním pásmu. Zasaženy byly i ropné vrty a nálety zasáhly rovněž město Bentiu.

Tábor sil OSN (UNMISS) utrpěl pouze materiální škody, ale nikdo v něm nebyl ani zraněn. Úder ale zasáhl i tamní vesnici Mayom, kde přišlo o život sedm lidí a 14 bylo zraněno.

Regulérní boje v hraniční oblasti mezi oběma východoafrickými zeměmi se odehrávají už od konce března. Napětí a násilí však v oblasti panuje už od loňského května. V červenci téhož roku se Jižní Súdán oddělil od Súdánu, ale obě země se nedokázaly dohodnout na rozdělení příjmů z ropy, přesně nedokázaly vymezit ani společnou hranici. Zároveň se vzájemně obviňují z podpory povstalců na území druhé země. V poslední době se boje odehrávají především v oblasti ropných polí u města Heglig. Z nich získává téměř polovinu denní produkce Súdán, ale nároky si na ně činí Jižní Súdán.

Jižní Súdán získal po oddělení tři čtvrtiny zásob ropy, je ale z hlediska vývozu závislý na súdánských ropovodech. Několik měsíců se také Chartúm s Jubou nedokážou dohodnout na nákladech, které by měla platit Juba za přepravu ropy přes Súdán.

Mrtví súdánští vojáci
Zdroj: ČTK/AP/Michael Onyiego