V Rusku startuje Assangeova talk-show z domácího vězení

Moskva/Londýn - Zakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange se vrací na scénu. Tentokrát neodhaluje další tajné dokumenty, ale přichází se svou vlastní talk show. Assange ze svého domácího vězení natočil pro ruský zpravodajský kanál RT dvanáct epizod. První z nich má premiéru v úterý.

Julian Assange je zpátky ve světle kamer a opět slibuje kontroverze. Domovem jeho show bude ruský – státem financovaný – kanál RT, dříve známý jako Russia Today. Právě tato televize je prý společně s Al-Džazírou jediná, která stojí v oblasti mezinárodního zpravodajství za řeč. Spoustu věcí, o kterých se snažil informovat, prý nepojala mainstreamová média korektně, tvrdí Assange.

Anglicky vysílající kanál RT, který vsadil právě na Assange, do poslední chvíle úzkostlivě tají, kdo bude prvním hostem. Podle šéfa zpravodajství RT Nikolaje Bogačinina prý ale první host bude kontroverzní. „Je velmi známý a čekáme, že první díl způsobí docela rozruch,“ dodal Bogačinin.

Assange všechny díly natočil ve svém britském domácím vězení, kde čeká, jak soud rozhodne o jeho odvolání proti vydání do Švédska. Tam čelí obvinění ze znásilnění.

Julian Assange:

„Už jsem v domácím vězení tak dlouho, že je příjemné mít občas návštěvu a dozvědět se něco ze světa. A vzhledem k tomu, že ty rozhovory byly docela zajímavé, proč je nenatočit a neukázat ostatním?“

Juliana Assange a server WikiLeaks proslavilo zveřejnění tajných dokumentů o válce v Iráku a diplomatických depeší. Tlak Pentagonu ale vyústil v problémy s financováním a pro WikiLeaks to znamenalo ústup ze slávy. Oživit ji může nová show. Její první díl má premiéru přesně 500 dní od finanční blokády Assangeova serveru.

Julian Assange se vrací na scénu (zdroj: ČT24)