Čína je odhodlána podpořit kroky vůči další provokaci KLDR

Brasília - Čína a další velmoci podpoří další následky, jež by byly uvaleny na Severní Koreu, pokud by přistoupila k nové provokaci po svém neúspěšném raketovém testu z minulého týdne. Upozornila na to v pondělí americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová v rámci tiskové konference na návštěvě v Brazílii.

„Jsme všichni zajedno, a to včetně Číny, že pokud by pokračovali ve svých provokačních akcích, budou čelit dalším následkům,“ uvedla Clintonová. Vůdcové Severní Koreje musejí podle ní pochopit, že jejich provokativní jednání nezůstane bez odezvy mezinárodního společenství.

KLDR v pátek vypustila raketu, která podle stalinistického režimu měla vynést na oběžnou dráhu komunikační satelit. Raketa se ale krátce po startu rozpadla a její kusy se zřítily do moře. Jižní Korea, USA, Japonsko i další země jsou přesvědčeny, že šlo o test rakety dlouhého doletu. Rada bezpečnosti OSN však svou rezolucí z roku 2009 zakázala KLDR provádět takové testy.

Clintonová přivítala reakci Rady bezpečnosti OSN na severokorejskou provokaci. Ta v pondělí rozhodla o zpřísnění sankcí proti Pchjongjangu a varovala, že bude znovu reagovat v případě dalšího balistického nebo jaderného testu.

Ministryně zdůraznila, že nové severokorejské vedení by mělo přehodnotit svou politiku, zastavit provokační akce a nakrmit a vzdělávat svůj lid. „Musejí dát přednost svému lidu před svými ambicemi stát se jadernou mocností,“ zdůraznila Clintonová.

Inspektory nevpustíme, vzkazuje Jižní Korea

Severní Korea prohlásila, že do země nevpustí inspektory Mezinárodní agentury pro atomovou energii, kteří měli ověřit stav jejího programu obohacování uranu. Pchjongjang koncem února s návratem inspektorů souhlasil, a to v rámci dohody se Spojenými státy o poskytnutí potravinové pomoci. Po startu severokorejské rakety, která měla údajně na oběžnou dráhu vynést satelit, ale Washington dodávky potravin do KLDR zrušil.