V první Assangeově talk-show vystoupil šéf Hizballáhu

Moskva – Situaci v Sýrii byla věnovaná beseda na ruském televizním kanálu Russia Today (RT), v níž se poprvé v roli moderátora představil Julian Assange. Zakladatel serveru WikiLeaks zprostředkoval divákům videorozhovor s vůdcem Hizballáhu šajchem Hasanem Nasralláhem. Šéf strany libanonských šíitů byl první ze série 12 ohlášených osobností, s nimiž chce Assange v ruské televizi hovořit. Anglicky vysílající stanice RT Assangeův první pořad opakuje každou sudou hodinu, k dispozici je i na internetu.

Hizballáh podle Nasralláha podporoval povstání v Tunisu, Egyptě i Libyi; v případě Sýrie se opozici snažil přimět k dialogu s prezidentem Bašárem Asadem, ta ale odmítla. Hizballáh údajně za Asadem stojí z vděčnosti za podporu, kterou šíitskému hnutí poskytoval „bez ohledu na nátlak Izraele a Spojených států“. „Na jedné straně je vláda ochotná k reformám, na druhé je opozice nepřející dialogu. To je problém,“ konstatoval šíitský vůdce a dodal, že pokračující boje nahrávají právě zájmům USA a Izraele.

Nasralláh v rozhovoru rovněž uvedl, že Izrael nadále považuje za nelegální stát. „Vznikl na základě okupace cizího území. Když násilím obsadím váš dům, nebude přece můj ani za 50 ani za 100 let,“ vysvětlil.

Beseda, která byla údajně prvním Nasralláhovým veřejným vystoupením po šesti letech, se uskutečnila prostřednictvím videokonference a přes tlumočníka. Assange rozhovor natočil na blíže neurčeném místě na anglickém venkově, kde je už přes rok v domácím vězení. Čeká na rozhodnutí britských soudů o vydání do Švédska, kde je obviněn ze znásilnění. Obvinění odmítá a tvrdí, že je politicky motivováno kvůli aktivitě serveru WikiLeaks, který zveřejnil důvěrné americké diplomatické depeše.

Skutečnost, že si Assange ke svým besedám Julian Calendar: The World Tomorrow zvolil stanici RT, která je považována za hlásnou troubu kremelské propagandy, vyvolala kritiku i mezi Assangeovými stoupenci. Sám zakladatel WikiLeaks se brání argumentem, že hosté jeho pořadu jsou v méně sledované televizi ochotnější k otevřeným rozhovorům než v masově sledovaných médiích.