V Egyptě začal soud s obviněnými v souvislosti s Port Saídem

Káhira - V Egyptě začal soud se šedesátkou lidí podezřelých z podílu na tragédii na fotbalovém stadionu v Port Saídu. Proces musel být krátce přerušen poté, co někteří z obžalovaných začali křičet na žalobce. Při neštěstí zemřelo 74 lidí. Nepokoje na stadionu propukly poté, co na konci zápasu vtrhli fanoušci na hřiště. Řada lidí pak byla v panice ušlapaná. Podle vyšetřovatelů se na neštěstí podíleli fanoušci, ale i laxní policie.

Obžalovaní, včetně devíti policistů, narušili jednání, když skandovali a hlásali svou nevinu. Protesty se konaly i venku, mimo soudní budovu. Policisté jsou obviněni z vraždy, či nedbalosti.

V pondělí se obžalovaní objevili ve stejné soudní síni na vysoké škole v Káhiře, kde byl bývalý prezident Husní Mubarak předveden minulý rok před soud. Následoval chaos. Někteří z obviněných skákali na lavičkách a mávali pěstmi na státní zástupce. „Buď dostaneme svá práva, nebo zemřeme,“ skandovali.

Mezitím příbuzní obětí zvedli fotografie svých blízkých, někteří z nich plakali. Na nějaký čas bylo proto zasedání přerušeno, ale znovu bylo zakrátko obnoveno, aby se mohla přečíst obvinění.