Popocatépetl se probudil k životu

Ciudad de México - Mexiko kvůli sopce Popocatépetl zvýšilo pohotovost. Vulkán začal chrlit popel a páru. Jeho činnost překvapila i samotné Mexičany. Mexický Národní úřad pro prevenci katastrof vyhlásil třetí nejvyšší stupeň pohotovosti.

Mexický vulkán se probudil k životu. Místní jsou na jeho aktivitu zvyklí, přesto v nich jeho současné řádění budí obavy. „Jestli je toto normální? Ne úplně. Jeho činnost je silnější, to nás trochu znepokojuje,“ prohlásil jeden z místních obyvatel. „Je velmi agresivní, chrlí pořád, po celou dobu.“

Oblast v jeho blízkosti zasypal jemný popel. Mexické úřady zvýšily pohotovost. Preventivně uzavřely několik škol poblíž a začaly připravovat kryty pro případ evakuace. „Obyvatelé mají jasno v tom, co mají dělat v případě nouze. Vědí, jak používat svá vozidla a dopravu v důsledku evakuace a kam mohou jít, aby získali dostatečnou péči,“ konstatoval ministr pro veřejnou bezpečnost státu Puebla Ardelio Vargas. 

Popocatépetl opět soptí (zdroj: ČT24)

Láva se v jícnu sopky začala zvedat už v pátek. Podle Národního úřadu pro prevenci katastrof k povrchu stoupá čerstvé magma. Přístup k sopce uzavřel a vyzval obyvatele, aby od něj zůstávali ve vzdálenosti aspoň 12 kilometrů. Jeho aktivitu je zdálky nejen vidět, ale i slyšet. „Jde o aktivní vulkán, má své charakteristiky a jednou z nich je hluk způsobený únikem plynu, kouře, a v tomto případě popela,“ podotkl Vargas.

Sopka Popocatépetl s nadmořskou výškou téměř 5 a půl tisíce metrů, je druhou
nejvyšší horou v zemi. Leží asi 70 kilometrů od hlavního města Mexika. Naposledy došlo k mohutné erupci před 12 lety, kdy se z okolí sopky musely evakuovat desítky tisíc lidí.