Homs stále pod palbou - i přes přítomnost pozorovatelů OSN

Damašek - Syrská armáda pokračuje v útocích na opozici ve městě Homs. V Sýrii je přitom již tři dny první skupina pozorovatelů OSN. Mají dohlížet na příměří, které vstoupilo v platnost minulý čtvrtek. Včera pozorovatelé navštívili město Dará. Celkem by jich mělo do země dorazit zhruba 250. V zemi dnes zemřeli nejméně dva civilisté a deset vojáků, palba propukla v Irbínu u Damašku, když tam právě byli pozorovatelé. Syrský ministr zahraničí Valíd Mualim dnes v Pekingu prohlásil, že vláda je připravena dodržet podmínky mírového plánu Kofiho Annana. Turecko dnes zadrželo loď plující pod vlajkou Bermud s údajným nákladem zbraní pro Sýrii. Loď je v Iskenderunu a turečtí celníci ji prohledávají.

Mualim řekl, že „Sýrie bude dále plnit šestibodový Annanův plán“. Damašek je ale kritizován za to, že ignoruje bod, podle něhož měl do 10. dubna stáhnout vojáky i vojenskou techniku z obydlených míst. Opozice a mnohé západní země to považují za nedodržení plánu.

V mnoha oblastech se stále bojuje a od čtvrtka zemřela stovka lidí. Mualimův kolega Jang Ťie-čch' po jednání řekl, že Damašek hodlá splnit své závazky včetně stažení armády.

Syrská opozice upozornila, že státy, které se na nedávné konferenci v Istanbulu zavázaly k finanční podpoře, zatím žádné peníze neposlaly. Mají z nich být placeni bojovníci, kteří stojí se zbraní v ruce proti syrské armádě. Damašek a také Moskva to považují za vyzbrojování a tvrdí, že to ohrozí dohodu o příměří.

S pomocí určenou opozici souhlasilo asi 60 zemí sdružených v takzvané skupině přátel Sýrie. Jejím cílem je stupňovat tlak na vládu prezidenta Bašára Asada a zvýšit šance opozice proti armádě. Ve skupině jsou také USA, ale ty na rozdíl od některých zemí Perského zálivu nechtějí opozici přímo vyzbrojovat.

Skupina ale narazila na problém, jak peníze do Sýrie dostat a jak zajistit, aby je využila výhradně opozice. Ta zatím neovládá žádné souvislejší území a snaží se hlavně udržet spojení mezi jednotlivými skupinami.

Telefonát Jaromíra Marka (zdroj: ČT24)

Americký prezident Barack Obama nedávno schválil pomoc za 12 milionů dolarů. Syrským povstalcům z ní má být uhrazeno komunikační a zdravotnické vybavení a další potřeby kromě zbraní.

Státní televize vysílala záběry prezidentského páru na návštěvě zásobovacího střediska v Homsu, kde Bašára a Asmu Asadovy vítal nadšený dav. Manželky velvyslanců Německa a Británie při OSN mezitím zveřejnily video, v němž emotivně a důrazně žádají manželku syrského prezidenta, aby přestala přihlížet masakrům v Sýrii. Video je koláží záběrů na dokonale upravenou Asmu Asadovou a na zakrvácené, umírající a raněné děti a jejich matky.

„Přejeme si, abyste se přimluvila za ukončení násilí. Za okamžité zastavení krveprolévání. Víme, že je to pro vás riziko, ale vezměte je na sebe,“ řekla žena německého velvyslance Huberta von Vossová-Wittigová televizi CNN, jako by oslovovala manželku syrského prezidenta. Na videu spolupracovala choť britského velvyslance Sheila Lyallová Grantová.

v Irbínu dnes například začala palba ve chvíli, když tam byl tým OSN. Generální tajemník OSN Pan Ki-mun má dnes Radu bezpečnosti OSN požádat o rozšíření pozorovatelského týmu na zamýšlených 250 členů. Chce požádat země Evropské unie o poskytnutí vrtulníků. Mualim prohlásil, že vrtulníky k evakuaci raněných týmů dodá syrská armáda. Jeden z diplomatů OSN řekl, že pozorovatelská mise je kvůli pokračujícím bojům ohrožena. Pokud syrská vláda do konce týdne nepovolí pozorovatelům pohybovat se volně, nebude podle tohoto zdroje rada moci schválit vyslání celého týmu.