Mormoni rozjímají v luxusním svatostánku

Washington – Většina církví v Severní Americe bojuje s úbytkem věřících. Malému uskupení mormonů naopak příznivci přibývají. Každý člen musí církvi odevzdávat 10 procent svých příjmů, a tak ani není divu, že je velmi bohatá. Otevřela teď svůj nový svatostánek, ve kterém novinářům nedovolila natáčet. Mormonská církev je jako téma na pořadu dne, patří k ní totiž i prezidentský kandidát Mitt Romney.

Takový luxus, jako je možné spatřit ve svatostánku mormonů, v českých kostelech neexistuje. Církev Ježíše Krista Svatých posledních dnů, tak zní oficiální název mormonů, vlastní svatostánek, který se rozkládá na skoro třech tisících metrech čtverečních. Vyrostl v Kansas City a na kolik přišel, to mormoni odmítají uvést. Mohou si to ale dovolit, každý z jejich členů musí církvi odevzdávat deset procent ze svých příjmů.

„Máme přes 14 milionů členů církve po celém světě a 6 a půl milionu z nich je ve Spojených státech,“ podotkl starší mormonské církve William Walker. Ač sama církev pozvala novináře na prohlídku, uvnitř jim natáčet nedovolila. K dispozici dala jen některé fotografie. Obří haly střídají nablýskané salonky, ty mají sloužit k rozjímání. „To nesouvisí s tajnostmi, ale s vírou. Cítíme, že je to posvátné a výjimečné místo, které je vyhrazeno pouze pro věřící,“ dodal Walker.

Ani do míst rozjímání se ale nedostanou všichni. Musejí mít doporučení od svého mormonského vůdce. V kostele je i tradiční křtitelnice, která symbolizuje jeden z problémů, se kterými se mormoni potýkají. A to jsou posmrtné křty lidí, kteří s mormony neměli vůbec nic společného, jako třeba oběť holocaustu Anna Franková. Mormoni navíc chtějí svou pověst polygamistů a podivínů, kteří věří, že Ježíš odešel z Palestiny do Severní Ameriky, vylepšit. Pomoct by jim k tomu měla i jejich reklamní kampaň. Na billboardech i v televizi zní jasné poselství – jsme lidé jako vy. A jsme mormoni.

„Všichni tihle lidé jsou naši sousedé, jsou normální a zdaleka ne dokonalí, ale jsou členy církve a ta z nich dělá lepší lidi,“ vysvětlil představený mormonské církve Ron Clarke. K církvi, kterou v roce 1830 založil Joseph Smith poté, co se mu měl zjevit anděl Moroni, se hlásí i republikán Mitt Romney. Ten má zřejmě jistou kandidaturu na prezidenta Spojených států.

Luxusní svatostánek (zdroj: ČT24)