Vůdcovské kytky přilákaly na výstavu nadšené davy

Pchjongjang - Fialové orchideje kimirsenie a červené begónie kimčongilie byly hlavním tahákem výstavy květin v Pchjongjangu, která byla součástí hromadných oslav stého výročí narození zakladatele KLDR Kim Ir-sena. Návštěvníci výstavy se nadšeně fotografovali před kytkami, nad nimiž visely obří portréty obou severokorejských vůdců, na jejichž počest byly pojmenovány. Kim Ir-senův syn a následník Kim Čong-il zemřel loni v prosinci a do čela stalinistického režimu se postavil jeho nejmladší syn Kim Čong-un.

Ve Výstavním paláci kimirsenie-kimčongilie byla kromě zhruba 30 tisíc rostlin k vidění také velká plocha květin v podobě mapy sjednocené Koreje nebo modely nových bytových věžáků postavených naproti kopci, z něhož na metropoli shlížejí bronzové sochy obou zesnulých Kimů. Byla tu také maketa rakety, jejíž (byť neúspěšné) odpálení minulý týden přivolalo na zemi další sankce mezinárodního společenství.

V úterý byla výstavní hala plná rodičů s dětmi oblečenými v tradičních korejských šatech, miniaturních vojenských uniformách i tvídových oblecích. Navzdory tomu, že izolovaná země trpí nedostatkem potravin, před výstavištěm prodavači nabízeli leccos - od horkých párků po jahodovou zmrzlinu, stejně jako batůžky s myškou Minnie, květináče či konvičky na zalévání.

Podle neoficiálních zdrojů severokorejský režim loni valnou část zahraniční potravinové pomoci nerozděloval mezi obyvatele, ale uskladnil, aby ji mohl využít při oslavách, které se mají táhnout celý letošní rok. Zahrnují nejen jubileum Kim Ir-sena, ale i nedožité únorové sedmdesátiny jeho syna.

Kim Ir-sen byl jedním z nejdéle vládnoucích diktátorů na světě; KLDR vedl bezmála půlstoletí - od roku 1948 do roku 1994. Vytvořil přitom kult osobnosti, který neměl ve světě obdoby. Vůdcové severokorejského režimu jsou povinně oslavováni a žijí v luxusu, o němž se běžným občanům země ani nesní. Severní Korea, která je kvůli svému jadernému zbrojnímu programu vystavena mezinárodním sankcím, přitom dlouhodobě čelí nedostatku potravin a podvýživě obyvatel. O Korejský poloostrov se KLDR dělí s Jižní Koreou, s níž svedla válku v 50. letech minulého století. Konflikt skončil jen příměřím, nikoli mírovou dohodou, a tak jsou obě země de iure stále ve válečném stavu.