Španělský král se omluvil za svou loveckou výpravu

Madrid - Španělský král Juan Carlos I. zpytoval svědomí a dnes se omluvil za to, že byl uprostřed hospodářské krize lovit slony v Botswaně. Jeho kontroverzní výlet vyšel najevo zřejmě jen kvůli zlomenině kyčelního kloubu, který si v Africe přivodil a kvůli němuž musel být v Madridu operován. Panovník se vzdal členství ve Světovém fondu na ochranu přírody, který ho rovněž kritizoval.

Čtyřiasedmdesátiletý monarcha řekl, že svého počínání hluboce lituje. „Udělal jsem chybu a už se to nebude opakovat,“ uvedl v bezprecedentním televizním prohlášení, které učinil před svým dnešním propuštěním z nemocnice. Krále nyní čeká několikatýdenní rehabilitace.

Juan Carlos rovněž ujistil, že se cítí velmi dobře a chce se vrátit k práci. Zlomeninu si nepřivodil při samotném lovu, ale v táboře botswanského safari při pádu v koupelně. Poté byl urychleně přepraven soukromým letadlem zpátky do vlasti.

Juan Carlos I. na lovu slonů v Botswaně
Zdroj: ČT24/ISIFA

Juan Carlos rovněž oznámil Světovému fondu na ochranu přírody (WWF), že se vzdává čestného předsednictví v této organizaci.