Přípravy na olympiádu v Londýně zahrnují i monitoring epidemií

Londýn – Letní olympiáda v Londýně se blíží. Město dokončuje přípravy, sportovci ladí formu, policie a tajné služby se soustředí na případné bezpečnostní hrozby. Pozadu nezůstávají ani vědci – chtějí v zárodku zarazit případné epidemie, které by se mezi miliony lidí snadno šířily. Obava z nemocí je tak velká, že hlavní lékař Britské olympijské asociace dokonce doporučil sportovcům, aby kvůli hrozbě infekce nepodávali ruku svým soupeřům.

Londýn bude v létě praskat ve švech – k běžným turistům se přidají i sportovní fanoušci. Vědci proto varují: každý z nich tam může zavléct nejrůznější nemoci, které se při velké koncentraci lidí mohou rychle šířit. Už dopředu se proto snaží odhadnout, jaké nebezpečí by mohlo hrozit.

Profesor John Brownstein z Lékařské fakulty Harvardovy univerzity se svými kolegy navrhl systém zvaný Healthmap – neboli Zdravotní mapa. On-line vyhledávací systém dává dohromady data ze zpráv, společenských sítí, aplikací pro iPhone i Android nebo z různých webových stránek. Snaží se tak zachytit výskyt infekčních nemocí na celé planetě.

„Když máme nasbíráno dostatek dat, zkoušíme odhadnout, nakolik je pravděpodobné, že si určitý patogen sedne do letadla a zamíří si to přímo na olympiádu,“ říká Brownstein.

Vědci analyzovali poslední tři olympiády

Tým navázal na práci kanadského odborníka Kamrana Khana z univerzity v Torontu. Využili jeho on-line vyhledávací systém Biodiaspora. Jejich program na základě satelitních map analyzuje pohyb lidí. Výsledky pak propojí se zprávami o šíření infekčních chorob.

„Prostudovali jsme poslední tři olympiády, protože nás zajímalo, jak tento typ událostí změní cestovatelské chování. Samozřejmě, že se dá očekávat, že se lidé budou přesouvat z Londýna i do Londýna, ale až do samotného začátku her vlastně nikdo nedokáže odhadnout, kolik lidí a odkud přijede. Takže jsme tedy zkoumali uplynulé tři olympiády a zjistili jsme, že nárůst v dopravě byl kupodivu vlastně celkem skromný,“ popisuje Khan.

Monitoring nemocí před LOH (zdroj: ČT24)

Koho a jak varovat?

Prozatím tým monitoruje nemoci, jako jsou spalničky, příušnice, prasečí chřipka a výskyt nejrůznějších bakterií. Z předběžných odhadů vědeckého týmu pak vychází britský Úřad pro ochranu zdraví.

Zásadní je hlavně vypracovat plán rychlého varování, aby se ke zdravotníkům a bezpečnostním složkám dostaly informace o hrozící epidemii včas. Jen tak bude možné ji zvládnout ještě v zárodku a minimalizovat škody. Zároveň bude nutné vyhodnotit, jaké informace pustit na veřejnost, aby zbytečně nevypukla panika.

Vědci se teď soustředí především na infekční nemoci v zemích, z nichž do Londýna přicestuje nejvíc sportovců i fanoušků. Olympiádou ale jejich práce neskončí – říkají, že neméně zajímavé pro ně bude dál sledovat, jaké nemoci si odvezou lidé z Londýna zpátky domů.