Američtí vojáci se fotili s mrtvolami atentátníků

Washington - Severoatlantická aliance i Spojené státy důrazně odsoudily fotografie amerických vojáků pózujících v Afghánistánu s mrtvými atentátníky. Snímky publikoval deník Los Angeles Times. Údajně pocházejí z roku 2010. Šéf Pentagonu Leon Panetta se za chování vojáků omluvil. Prezident Obama požaduje vyšetřování a potrestání viníků. Podobné výstřelky musely Spojené státy řešit už několikrát.

Fotografování s ostatky sebevražedných atentátníků podle mezinárodních sil „představuje vážnou chybu v úsudku několika vojáků, kteří ve svém chování ignorovali hodnoty americké armády“.   

Chování amerických vojáků odsoudil i americký ministr obrany Panetta. Zdůraznil, že podobné chování nelze schvalovat, ale že nechce, aby případ ještě více ublížil jednotkám USA v Afghánistánu. Mluvčí Bílého domu Jay Carney řekl, že případ je podle prezidenta Obamy nutné vyšetřit a viníky potrestat. 

Chování vojáků odsoudilo i americké velvyslanectví v Kábulu. „Takové činy jsou morálně odpudivé. Jsou zneuctěním stovek tisíc amerických vojáků a civilistů, kteří skvěle sloužili v Afghánistánu, a nepředstavují hodnoty, jež zastávají Spojené státy nebo naše armáda,“ uvedla ambasáda. 

Američtí vojáci v provincii Hílmand
Zdroj: David Goldman/AP/ČTK

Listu Los Angeles Times poskytl snímky jeden ze členů jednotky, do které patřili vojáci z fotografií. Američtí vojáci tehdy přijeli vyšetřovat sebevražedné útoky v provincii Zábul. Fotografovali se přitom s mrtvolami, které různě aranžovali. 

Na jednom ze záběrů pózují vojáci společně s afghánskými policisty s utrženýma nohama atentátníka. Na dalším se rozesmátí vojáci sklánějí nad tělem útočníka, na jiné fotografii jeden z Američanů zvedá ruku útočníka s prsty poskládanými tak, aby ukazoval vztyčený prostředníček.

Američtí vojáci mají přitom v Afghánistánu více „vroubků“. V lednu se dostalo na veřejnost video, na kterém vojáci močí na mrtvé členy Talibanu. V únoru se pak objevily snímky, na nichž američtí vojáci pózovali před vlajkou se symbolem připomínajícím nacistické jednotky SS. V únoru se také přišlo na to, že američtí vojáci na vojenské základně spálili korán. V březnu pak americký voják zastřelil 17 afghánských civilistů.

Vydáno pod