Švýcarsko zavádí pro východní země EU kvóty pro přistěhovalce

Bern – Švýcarsko oznámilo, že znovu omezí přistěhovalectví z osmi zemí Evropské unie, včetně Česka. Pracovní povolení dostane od 1. května jen 2 tisíce zájemců z každé nové členské země. Bariéra znovu vyrůstá přesně rok poté, co ji zrušily poslední dvě země sedmadvacítky - Německo a Rakousko. Brusel švýcarský krok kritizuje s tím, že porušuje právo na volný pohyb osob.

Ročně povolení dostane už jenom 2 000 zájemců z Česka, Polska, Slovenska, Maďarska, Slovinska, Litvy, Lotyšska a Estonska. Evropská unie opatření kritizuje a považuje ho za narušení volného pohybu osob. 

„Toto opatření považuji za porušení dohody o volném pohybu osob,“ prohlásila šéfka evropské diplomacie Catherine Ashtonová. Švýcarsko kritiku odmítá a své rozhodnutí obhajuje příslušným unijním nařízením, podle kterého může být pohyb osob v EU omezen, pokud v určitém roce přesáhne počet žádostí o povolení k pobytu nejméně o deset procent průměr za předchozí tři roky. 

„Lituji rozhodnutí Spolkové rady Švýcarské konfederace stanovit selektivní kvóty na volný pohyb občanů z některých členských států EU. Volný pohyb osob jednoznačně prospívá ekonomikám jak hostitelských zemí, tak zemí původu migrujících pracovníků,“ okomentovala to česká velvyslankyně při EU Milena Vicenová. 

Od loňska, kdy se Švýcarsko zcela připojilo k volnému pohybu osob, vydaly místní úřady unijním občanům asi 6000 povolení k pobytu. V předchozích třech letech to bylo přitom průměrně jen 2075 povolení. A tak teď Švýcarsko uplatňuje klauzuli. „Uplatněním této bezpečnostní doložky (smluv s EU), chce Spolková rada použít jednu z možností, které má k dispozici, aby regulovala přistěhovalectví do Švýcarska,“ uvádí se ve švýcarském prohlášení.   

Do Švýcarska, které je členem takzvaného schengenského prostoru volného pohybu, jezdí za prací řada unijních občanů. Zaměstnání zde hledají i obyvatelé nových zemí EU.