Sýrie nedodržuje mírový plán, OSN chce až 300 pozorovatelů

Damašek - Sýrie podle Rady OSN nedodržuje své povinnosti spojené s mírovým plánem. Dosud totiž nestáhla své vojáky ani těžké zbraně z měst. Generální tajemník OSN Pan Ki-mun plánuje rozšíření pozorovací mise až na 300 neozbrojených pracovníků na tři měsíce, kteří by dohlíželi na dojednaný klid zbraní. Rada o tom začne debatovat ještě dnes, o rezoluci by měla podle diplomatů v New Yorku hlasovat počátkem příštího týdne. Syrská vláda se dohodla s OSN na rozmístění prvních 30 pozorovatelů, o krizi v Sýrii odpoledne v Paříži jednali ministři zahraničí skupiny Přátelé Sýrie. Vyzvali syrskou vládu k okamžitému zastavení ozbrojeného násilí a zavázali se k humanitární pomoci obyvatelstvu.

Šéfka americké diplomacie Hillary Clintonová na setkání západních a arabských ministrů zahraničí vyzvala k přijetí nové rezoluce OSN, která by posvětila zbrojní embargo a další přísnější opatření proti Sýrii, pokud nebude respektovat příměří podporované OSN. Clintonová sice otevřeně nevyzvala k zahraniční vojenské intervenci v Sýrii, řekla ale, že nastal čas přistoupit k uvalení závažnějších opatření.

Prozatím Rada bezpečnosti schválila jenom rezoluci o 30členné předsunuté skupině, z níž na místě v Sýrii je šest lidí, zbylí by měli přijet tento týden. „Navrhuji vyslat do Sýrie misi OSN (UNSMIS) na počáteční tříměsíční období. Pozorovatelé budou vysíláni postupně v období několika týdnů na zhruba deset míst v Sýrii,“ napsal generální tajemník. Mají je údajně doprovázet političtí poradci a odborníci na dodržování lidských práv. Tým OSN nebude zapojen do humanitární pomoci. OSN žádá, aby Sýrie pozorovatelům umožnila volný pohyb.

Pan Ki-mun v dlouhém dopise radě popsal situaci v Sýrii a naléhal na to, aby Damašek splnil všechny body mírového plánu, včetně toho o stažení armády z obydlených míst. Úkolem pozorovatelské mise je dohlížet na příměří, jež začalo platit 12. dubna. Pan Ki-mun v dopise Radě bezpečnosti přiznal, že toto příměří není stoprocentně dodržováno.  

Damašek se dohodl s OSN na podmínkách působení prvních 30 pozorovatelů

Syrská vláda se dnes dohodla s OSN na rozmístění a podmínkách působení prvních 30 pozorovatelů a obě strany dohodu podepsaly. Oznámil to úřad Kofiho Annana, který vypracoval mírový plán pro Sýrii. Mluvčí Ahmad Favzí sdělil, že dohoda stanoví, jak „bude skupina monitorovat a podporovat dodržení klidu zbraní ve všech podobách a všemi stranami“ a jak zajistí splnění Annanova šestibodového plánu. Součástí dohody je také vymezení „úkolů a odpovědnosti“ syrské vlády. Annan prý nyní vyjednává se zástupci opozice, aby je přiměl k přijetí podobných podmínek.

Přestože příměří dnes trvá již týden, na obou stranách jsou stále mrtví. Situace je přesto podle pozorovatelů podstatně klidnější. Když včera opuštěla mise město, obklopila ji skupina demonstrantů, kteří protestovali proti prezidentu Asadovi. K žádným zraněním ale nedošlo. Pan Ki-mun se domnívá, že „je šance na zlepšení, i když násilnosti neskončily“.

Ve středu v bojích zahynulo 30 lidí, z toho 13 v Homsu. Od minulého čtvrtka padlo přes 120 osob, dnes je ze Sýrie hlášeno nejméně sedm nových mrtvých. Ve východosyrském Dajr az-Zauru nyní podle syrské opozice bojují dezertéři proti vojákům a je tam jeden mrtvý civilista.

Podle Sarkozyho chce Asad zničit Homs podobně jako Kaddáfí Benghází

Podle francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho jsou řešením krize v Sýrii humanitární koridory, které umožní opozici udržet pozice. Syrský prezident Bašár Asad podle něj lže a odbojné město Homs chce vymazat z mapy podobně, jako chtěl někdejší libyjský vůdce Muammar Kaddáfí zničit Benghází. Sarkozy komentoval situaci v Sýrii v rozhlasové stanici Europe 1 ještě před pařížskou schůzkou ministrů zahraničí. Francouzský ministr zahraničí Alain Juppé se domnívá, že má-li být situace v Sýrii dobře zmapována, musí mít pozorovatelská mise 300 až 400 členů. Prohlásil také, že účastníci ministerského setkání v Paříži se zamyslí také nad dalším postupem pro případ, že se mírový plán pro Sýrii zhroutí.

Alain Juppé a Hillary Clintonová
Zdroj: ČTK/AP/Jacquelyn Martin

Přátelé Sýrie: Annanova mise je poslední naděje

Ministři zahraničí 14 států skupiny Přátelé Sýrie (včetně USA, Turecka, Kataru a Saúdské Arábie) vyzvali v prohlášení vydaném po dnešní schůzce v Paříži syrskou vládu k okamžitému zastavení ozbrojeného násilí, jak to stanoví mírový plán Kofiho Annana. Potvrdili odhodlání svých zemí zajistit úspěch Annanovy mise, kterou označili za „poslední naději“. Zavázali se také poskytnout syrskému lidu humanitární pomoc s využitím „veškerých možných mechanismů“. Rusko setkání označilo za „ničivé“. Pozvání na schůzku odmítlo, protože jde prý o jednostranný program, který podrývá mírový plán. Pozvání odmítla i Čína.

Účastníci ministerské schůzky v prohlášení zdůraznili, že pozorovatelé vyslaní do Sýrie na základě rezoluce RB OSN musejí dostat veškeré nezbytné prostředky k plnění svého mandátu. Pokud by ale Annanův mírový plán selhal, měla by Rada bezpečnosti OSN a mezinárodní společenství prověřit jiné možnosti.

Pohřeb oběti násilností v Sýrii
Zdroj: ČTK/AP/AP Photo

Rusko a Čína vetovaly v Radě bezpečnosti OSN dvě rezoluce o Sýrii, ale schválily tu, která se týkala mírového plánu zmocněnce Kofiho Annana. Čína nyní zvažuje účast v pozorovatelské misi. Damašek je toho názoru, že by pozorovatele měly poslat hlavně neutrální země, které se nesnaží v konfliktu stavět na žádnou ze stran. Syrský ministr zahraničí Valíd Mualim jmenoval Brazílii, Rusko, Indii, Čínu a Jihoafrickou republiku.