Pussy Riot zůstanou ve vazbě do června

Moskva - Moskevský soud dnes do 24. června prodloužil vazbu třem členkám punk-rockové skupiny Pussy Riot. Naděžda Tolokonnikovová, Marija Aljochinová a Jekatěrina Samucevičová jsou obviněné z výtržnictví kvůli únorovému happeningu v centrálním moskevském kostele. Hrozí jim až sedm let vězení. Soud dnes vyhověl návrhu vyšetřovatelů o prodloužení dvouměsíční vazby; rockerky údajně s vyšetřovateli nespolupracují a uměle prodlužují vyšetřování. Podle policie je prodloužení vazby také v zájmu osobní bezpečnosti zadržených. Na svobodě by se prý mohly stát terčem kriminálních útoků a také by mohly pokračovat v trestné činnosti.

Desítky lidí se dnes shromáždily před soudní budovou, aby obžalované rockerky Naděždu Tolokonnikovovou, Mariju Aljochinovou a Jekatěrinu Samucevičovou podpořili. Improvizovanou akci nazvanou „Soudní festival Pussy Riot“ ale zmařila policie, která přihlížející začala zatýkat a odvádět do tří přistavených autobusů. Nakonec zadržela asi dvacítku lidí.

Dívky byly zadrženy těsně před prezidentskými volbami při happeningu v pravoslavném chrámu Krista spasitele, kde před jedním z oltářů uspořádaly improvizovaný koncert s výzvou „Bohorodičko, vyžeň Putina“. Happening měl varovat moskevskou veřejnost před rostoucím pronikáním církevního vlivu do nejvyšších pater ruské politiky. „Punková modlitba“ rozdělila ruskou společnost. Akce zmobilizovala špičky pravoslavné církve do boje proti „nactiutrhačům a rouhačům“, ale zároveň vyvolala nebývale širokou vlnu solidarity se zadrženými, do níž se zapojila řada ruských celebrit, politiků a novinářů.

Koncert v pravoslavném chrámu nebyl první akcí kontroverzní skupiny - už dřív na sebe upozornila třeba improvizovaným vystoupením přímo na Rudém náměstí. Fanoušci zadržených hudebnic chtějí z případu udělat téma i v Česku, ženám vyjádří podporu v Praze během jarní cyklojízdy centrem.