Na seznamu hledaných nacistů jsou tři nová jména

Jeruzalém – Tři nová jména zařadilo Středisko Simona Wiesenthala na seznam deseti nejhledanějších nacistických zločinců. Jde o Lászla Csatáryho, Vladimira Katrjuka a Helmuta Oberlandera. Ve své nové výroční zprávě zároveň označilo Wiesenthalovo středisko nepravomocné odsouzení mezitím už zesnulého Johna Demjanjuka loni v květnu za „nejlepší, nejdůležitější a nejpozitivnější výsledek“ uplynulého roku.

Maďar László Csatáry jako policejní šéf v Košicích na jaře 1944 sehrál významnou úlohu při deportaci 15 700 Židů do Osvětimi. Vladimir Katrjuk se údajně podílel na masovém vraždění v Bělorusku coby velitel ukrajinského praporu pomocné policie a Helmut Oberlander se prý podílel na masovém vraždění Židů na jihu Ukrajiny jako člen 10. operačního oddílu. Katrjuk a Oberlander žijí podle Wiesenthalova střediska v Kanadě.

Ukrajinský rodák Demjanjuk byl odsouzen k pěti letům vězení za to, že nacistům sloužil jako dozorce ve vyhlazovacím táboře Sobibor na polském území. Zemřel zhruba před měsícem ve věku 91 let v bavorském domově důchodců, kam byl dočasně umístěn. Za zásadní to pokládají lovci nacistů proto, že šlo o první odsouzení nacistického zločince v Německu, aniž byla prokázána jeho vina na konkrétních vraždách. To podle šéfa jeruzalémského střediska Efraima Zuroffa otvírá cestu k dalším žalobám.

Vydáno pod