Slovinec obletěl svět v ultralehkém letadle - bez kopilota

Lublaň - Slovinský pilot Matevž Lenarčič dnes dokončil let kolem světa v úsporném ultralehkém letadle. Tvrdí, že byl vůbec prvním, kdo v ultralightu bez kopilota obletěl svět. Jeho trasa měřila téměř 100 tisíc kilometrů.

Lenarčič, který je biolog a ochránce životního prostředí, se na cestu vydal osmého ledna. Odstartoval ze Slovinska a zamířil do Afriky, odtud pak do Severní a Jižní Ameriky, poté přeletěl do Austrálie a Asie a let završil opět ve Slovinsku. V ultralehkém letadle přeletěl také Mount Everest, nejvyšší horu světa. „Svět není tak veliký a nezničitelný, jak se zdá. Vyplatí se spatřit ho v celé jeho různorodosti,“ řekl.

Jeho upravený stroj Virus-SW914, který je slovinské výroby, dokáže na 348 litrů paliva uletět 4 000 kilometrů. Maximální rychlost činí 270 kilometrů v hodině. Podle serveru pipistrel.si je Lenarčičův ultralight v této kategorii výjimečný rekordně nízkou spotřebou v poměru k doletu a cestovní rychlosti.

Utralehké letadlo firmy Pipistrel
Zdroj: ČT24

Slovinskému biologovi nešlo jen o rekordní let. Chtěl také upozornit na ekologické problémy. Jeho letadlo je vybavené speciálním zařízením na měření hodnot takzvaného „černého uhlíku“, látky, která vzniká nedokonalým spalováním fosilních paliv nebo biomasy.

Vydáno pod