Jižní Súdán se stahuje ze sporné ropné oblasti

Chartúm/Juba - Jižní Súdán dnes oznámil, že stáhne své jednotky ze sporné ropné oblasti Heglig. Jihosúdánský ministr informací ujistil, že jednotky se z regionu stáhnou do tří dnů. Jižní Súdán obsadil spornou oblast, která byla dosud pod kontrolou Súdánu. Súdánský prezident Umar Bašír pohrozil Jižnímu Súdánu, který se odtrhl loni v červenci, „lekcí síly“. Bašír také slíbil, že svrhne jihosúdánskou vládu, v jejímž čele jsou bývalí povstalci Súdánského lidového osvobozeneckého hnutí (SPLM), které označil za škodlivý hmyz.

Bašír odsoudil USA a OSN za nečinnost v době, kdy jihosúdánská armáda minulý týden obsazovala pohraniční oblast Heglig, kde jsou hlavní ropné vrty. „Amerika na ně neuvalí sankce a Rada bezpečnosti také ne, ale súdánský lid je potrestá,“ řekl Bašír. „Dáme jim lekci síly. V Hegligu to neskončilo, je to začátek,“ dodal.

Americký vyslanec Princeton Lymen, který navštívil hlavní města obou států, Chartúm a Jubu, označil krizi za „velmi vážnou“, ale ujistil, že obě země by se chtěly vyhnout „totální válce“ a hledají stále východisko. To potvrdilo i rozhodnutí jihosúdánské vlády stáhnout jednotky ze sporné oblasti.

Juba zřejmě ve snaze uklidnit situaci vyzvala ve středu k obnovení jednání pod záštitou Africké unie (AU) a den na to ujistila, že není se Súdánem ve válečném stavu.

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun označil obsazení ropných polí v Hegligu jihosúdánskými silami za nelegální a vyzval Chartúm a Jubu k jednání, aby se předešlo válce.

Mapa Súdánu
Zdroj: ČT24

Jižní Súdán se od Súdánu odtrhl loni v červenci, mezi zeměmi však přetrvává napětí. Oba noví sousedé se nedokázali dohodnout na rozdělení příjmů z ropy ani na přesném vymezení hranice. Hrozba ozbrojeného konfliktu mezi nimi vzrostla především v posledních dnech, kdy se vojenské jednotky obou států opakovaně střetly v hraniční oblasti u ropného pole Heglig. Z něj získává skoro polovinu denní produkce ropy Súdán, Jižní Súdán si ho však nárokuje.

Vydáno pod