„Někteří ztuhli, nemohli utéct,“ popsal Breivik vraždění na ostrově

Oslo - Atentátník Anders Breivik pátý den soudního procesu prohlásil, že v rámci přípravy na útoky se prostřednictvím meditace zbavil emocí a v roce 2006 ukončil veškeré společenské vztahy. Návod na výrobu bomby, která před vládními úřady v centru Osla zabila osm lidí, našel prý na internetu. Breivik šokoval příbuzné svých obětí shromážděné v soudní síni, když chladnokrevně vylíčil loňský masakr na ostrově Utöya. Bez emocí do detailů popsal, jak střílel po bezbranných účastnících mládežnického tábora. Už před svou výpovědí upozornil, že jeho vyjádření bude „strašné“, a doporučil příbuzným opustit soudní síň. Nikdo ho ale neposlechl. Breivik o sobě také prohlásil, že je „antirasista“ a za normálních okolností „velmi sympatický člověk“. Zopakoval rovněž, že je svéprávný, a přiznal, že po masakru uvažoval o sebevraždě.

Breivik u soudu uvedl, že se ze všeho nejvíc obával, že jeho falešná policejní uniforma není dostatečně přesvědčivá a že ho někdo odhalí ještě před zahájením masakru. Po příchodu na ostrov nejprve zastřelil bezpečnostního strážce, který byl mimo službu, a následně dlouholetou vedoucí tábora. Když po prvních výstřelech vypukla panika, atentátník se vydal za největším proudem lidí směrem do jídelny.

Terorista popisoval, jak křičel na prchající děti „Dnes zemřete, marxisti!“. Vylíčil, jak se připlížil k chlapci, který poslouchal hudbu ze sluchátek, a zavraždil ho střelou do hlavy. Střílel i po lodích, jejichž posádky pomáhaly utíkajícím. Myslí si, že dvě osoby na lodích zasáhl. Pak zavolal policii cizím mobilem, protože svůj nemohl najít. Nejdříve se prý na přetíženou linku nemohl dovolat, nakonec se mu to ale podařilo. „Protože mi policie nevolala zpět, usoudil jsem, že mou kapitulaci nepřijali,“ řekl. Dodal, že se rozhodl dále zabíjet, dokud mu nezavolají.

Anders Breivik u soudu
Zdroj: ČTK/AP/Stian Lysberg Solum

Popsal také, jak vešel do jedné z budov, kam lstí přilákal další oběti, které poté zastřelil. „Pamatuji si na jednoho, jak říkal: 'Prosím, kamaráde.' Postřílel jsem je ale všechny,“ řekl. Život jednoho hystericky plačícího chlapce ušetřil. „Řekl jsem mu, že bude v pořádku. Byl příliš mladý,“ prohlásil.

Při výpovědi odmítl tvrzení jednoho z přeživších, že se při masakru smál. „Vůbec jsem se tam nesmál nebo neusmíval. Bylo to hrozné,“ řekl. „Nebo si alespoň nevzpomínám, že bych se smál.“

Anders Breivik:

„Rozhodl jsem se, že půjdu do budovy a zabiju tolik lidí, kolik bude možné. Někteří byli úplně ztuhlí, nedokázali utéct. Úplně strnuli na místě. To je něco, co v televizi nikdy neukazují, bylo to velmi zvláštní.“

Breivikovo chladnokrevné popisování toho, jak připravil o život 69 lidí, soudní síň šokovalo. Příbuzní obětí podle přítomných novinářů vzlykali, objímali se a navzájem se snažili utěšit, plakala i řada žurnalistů. Soud kvůli pohnuté atmosféře nechal líčení na půl hodiny přerušit.

Breivik dnes u soudu zopakoval své tvrzení, že „není případ pro psychiatry“. „Nejsem psychiatrický případ, jsem trestně odpovědný,“ řekl Breivik. „Je zapotřebí rozlišovat mezi politickým extremismem a šílenstvím v klinickém slova smyslu,“ dodal.

Utöya
Zdroj: ČT24

Breivik se inspiroval i útokem al-Káidy v roce 2001

Pravicový extremista prohlásil, že na internetu přečetl více než 600 návodů na výrobu výbušnin. Z atentátů studoval především pumový útok al-Káidy na Světové obchodní středisko v New Yorku z roku 1993 a bombový atentát Timothyho McVeigha ve městě Oklahoma z roku 1995, který si vyžádal 168 mrtvých a do 11. září 2001 byl nejkrvavějším teroristickým útokem spáchaným na půdě Spojených států. 

„Studoval jsem každou jejich akci, co udělali špatně, co se jim naopak podařilo,“ řekl Breivik k útokům al-Káidy, která by podle Breivika měla pravicovým radikálům sloužit jako inspirace, ačkoli jejich cíle jsou rozdílné. „Chceme vytvořit evropskou verzi al-Káidy,“ řekl. Popisoval i konkrétní přípravu výbušniny pro útoky. Pokusnou explozi provedl prý na velmi odlehlém místě asi dva kilometry od své farmy, a to v den, „kdy hřmělo“.

Anders Breivik
Zdroj: ČTK/AP/Frank Augstein

Nutné je odlidštit své oběti, tvrdí Breivik

Aby dokázal střílet do bezbranných civilistů, musel si 33letý pravicový extremista podle svých slov vytvořit „obranný mechanismus“ a „odlidštit“ své oběti. Na to se prý připravoval několik let duševním tréninkem. „Je nutné dehumanizovat nepřítele. Kdybych tak neučinil, nedokázal bych své činy spáchat,“ konstatoval.

Obžalovaný již ve čtvrtek vypověděl, že chtěl postřílet všech téměř 600 členů tamního tábora mládeže. Vycházel prý z toho, že přes polovinu účastníků tvoří vedení Svazu dělnické mládeže (AUF) a že účastníci jsou starší 16 let. „Kdyby můj plán vyšel, AUF už by jako organizace neexistovala,“ řekl dnes před soudem Breivik. 

Rozhovor s Ondřejem Boudou (zdroj: ČT24)

Breivik rovněž prohlásil, že se rozhodl pro „sebevražednou operaci“, když vyčerpal „veškeré mírové způsoby“ propagace své nacionalistické ideologie. Při snaze o šíření svých myšlenek prý narazil na „cenzuru“ evropských médií, která jsou podle něj nakloněna „multikulturalismu“. Breivik dnes kritizoval i školství ve své zemi, které se údajně podobá „indoktrinačnímu táboru“ a které prosazuje „marxistickou kulturu“. Napadl přitom i autory písniček pro děti.

Anders Behring Breivik u soudu
Zdroj: ČTK/AP/Lise Aserud/Scanpix Norway/POOL

Breivik již dříve uvedl, že vede válku s elitami, které umožňují „islamizaci“ Evropy. K vraždění se přiznal, vinu ale odmítá. U soudu dnes Breivik tvrdil také, že „je antirasista“ a že „za normálních okolností je velmi sympatický člověk“.

Breivik po masakru na ostrově Utöya přemýšlel o sebevraždě

Po masakru na ostrově Breivik uvažoval o sebevraždě. Nakonec se pro ni nerozhodl a vzdal se policistům, protože si prý vzpomněl na svůj manifest a na plán pokračovat v boji z vězení. „Pomyslel jsem si, zda to chci opravdu přežít. Budu nejvíce nenáviděný člověk v Norsku. Rozhlédl jsem se a uviděl svůj Glock… a pak jsem uvažoval, že se střelím do hlavy,“ vypověděl atentátník. Poté uviděl, jak se k němu blíží skupina šesti lidí, které považoval za zásahovou jednotku. Nejdříve po nich chtěl začít střílet, ale uvědomil si, že oni nejsou jeho cílem. Policisté ho zatkli a asi pět hodin vyslýchali v hlavní budově táborového komplexu.

Anders Breivik u soudu
Zdroj: Heiko Junge/ČTK/AP

Breivik u soudu nadále postrádá jakýkoliv soucit
   
Soudní psychiatr Pal Gröndahl deníku Aftenposten řekl, že Breivik dnes v soudní síni působil stejně jako předchozí dny. Zaměřuje se na technické detaily, hovoří monotónně, odpovídá mechanicky, je zahleděný sám do sebe a postrádá soucit.

Ve čtvrtek, kdy Breivik vypovídal o přípravách na teroristické útoky a o bombovém atentátu v Oslu, bylo v soudní síni slyšet vzlykání a pláč některých přítomných. Breivik plánoval celkem tři pumové útoky proti norským institucím, po nichž měla následovat střelecká akce. Nakonec se prý ale rozhodl pro jeden pumový útok, protože nedokázal vyrobit víc než jednu bombu.  

Breivik byl obžalován z teroristických činů a hrozí mu 21 let vězení, nebo internace v psychiatrické léčebně, pokud ho soud shledá nesvéprávným. Obžalovaný tvrdí, že zabíjel v sebeobraně v rámci boje proti multikulturalismu a proti muslimskému přistěhovalectví.