Obama je na tom s oblibou hůř, ale pořád lépe než Bush

Washington - Popularita amerického prezidenta Baracka Obamy v zahraničí klesá. Stále je ale názor na něj všeobecně lepší, než jaký v cizině panoval za vlády jeho předchůdce George Bushe. Vyplývá to z průzkumu veřejného mínění Gallupova ústavu a nevládní organizace Meridian international Center.

Práci Baracka Obamy coby amerického vůdce příznivě hodnotilo 46 procent lidí dotazovaných v roce 2011 ve 136 zemích. Jde o prakticky stejný výsledek, jakého Obama dosáhl při předchozím průzkumu v roce 2010, kdy jeho práci pozitivně ohodnotilo 47 procent dotázaných. Tehdy se ale průzkum prováděl jen ve 116 zemích. Pokud by byly vzaty v potaz jen ony, pak popularita Obamy klesla na 43 procent. „To naznačuje, že USA ztratily prestiž,“ uvedl Gallupův ústav v prohlášení.

V roce 2008 během posledního roku prezidentského mandátu George Bushe ale jeho práci hodnotilo příznivě jen 34 procent lidí dotazovaných v zahraničí a stejný počet dotázaných ji posuzoval negativně.

Barack Obama na summitu v Cartageně
Zdroj: ČTK/AP/Carolyn Kaster

Bráno podle kontinentů, Obama si nejlépe stojí v Africe, kde jeho politiku příznivě hodnotilo zhruba 74 procent dotázaných, byť i to je propad o deset procent v porovnání s rokem 2010. Například v Egyptě ale získal americký prezident jen 19 procent „palců nahoru“.

Obyvatelé Kosova Obamovy kroky nepřekvapivě schvalují

V Evropě je situace ještě kontrastnější. Například na Balkáně schvaluje práci amerického prezidenta 90 procent lidí v Kosovu, ale jen osm procent v Srbsku. To ilustruje americkou pozici v oblasti, kde Washington rozhodně podpořil nezávislost Kosova, s níž Srbové nesouhlasí.

Barack Obama
Zdroj: ČTK/AP/Charles Dharapak

Ve Francii Obamovy činy schvaluje 42 procent dotázaných osob, což je propad o 13 procent za jediný rok. Průměrně hodnotí amerického prezidenta příznivě 42 procent Evropanů v porovnání s 45 procenty v roce 2010.

V amerických státech získal Obama 40 procent příznivých názorů oproti 46 procentům v roce 2010 a 53 procentům v roce 2009. V Asii jeho kroky schvalovalo 39 procent dotázaných, zatímco v roce 2010 to bylo 41 procent.

Íránci Obamu nemusí

Pod deset procent se příznivé hodnocení Obamovy politiky dostalo krom Srbska také v Íránu. Indie, Kypr a Bělorusko se zařadily po bok Egypta mezi země, kde americký prezident nijak hvězdných výsledků nedosáhl.