YouTube odpovídá za obsah stránek, rozhodl hamburský soud

Hamburk – YouTube odpovídá za nelegální obsah, který sem umístí uživatelé webu. Zemský soud v Hamburku tak vyhověl stížnosti německého autorského svazu GEMA. YouTube, který je součástí americké společnosti Google, tak musí začít používat filtry, které zajistí, že uživatelé nebudou moci umístit některá videa, k nimž vlastní práva autorský svaz. Zatím není jasné, zda se majitel YouTube proti rozhodnutí soudu odvolá.

YouTube tvrdí, že za obsah, který na jeho web umístí uživatelé, nenese žádnou právní odpovědnost. Aktivitu na svém webu sice kontroluje, činí tak ale nahodile. Pokud zjistí závadný obsah, prý jej odstraňuje. Žalobu na YouTube v roce 2010 podal svaz GEMA a další subjekty, které vlastní práva k některým hudebním dílům.

Soud se ve většině bodů postavil na stranu svazu GEMA. Ten zastupuje asi 60 000 textařů a hudebníků z celého Německa. Svaz postavil YouTube před soud za 12 hudebních videoklipů, které se dočasně objevily na YouTube a za něž nebyly řádně zaplaceny poplatky k autorským právům.

Experti už dříve upozornili, že pokud se soud postaví na stranu autorského svazu, může to pro YouTube znamenat tvrdou ránu. V ohrožení by prý mohly být miliony videoklipů, které jsou na YouTube umístěny.

Vydáno pod