Cvičiště v Alabinu je druhé Rudé náměstí

Moskva - Do oslav konce války zbývají ještě bezmála tři týdny, ale v Rusku, kde je 9. květen jedním z nejdůležitějších svátků, jedou přípravy naplno. Tradiční vojenskou přehlídku na Rudém náměstí nesmí nic pokazit. Její účastníci ji pilují už víc než měsíc na vojenské základně nedaleko Moskvy.

Na vojenské základně v Alabinu u Moskvy mají napilno. Už od půlky března se tu třikrát týdně nacvičuje slavnostní vojenská přehlídka ke Dni vítězství. V Rusku není důležitější svátek než 9. květen a pro vojáky to platí dvojnásob. Budou pochodovat přímo na Rudém náměstí před zraky Vladimira Putina, který se jen dva dny před přehlídkou vrací na post prezidenta a tím pádem i vrchního velitele ozbrojených sil ruské federace. 

Cvičiště v Alabinu je, co se rozměrů týče, přesnou kopií Rudého náměstí. Vojáci si musí prostor dokonale osvojit. „Všichni každý den nachodí kolem dvanácti kilometrů pro těch 240 kroků na Rudém náměstí,“ popisuje výcvik absolvent školy vojenského námořnictva Dmitrij Krepak. 

Na konci dubna se přípravy na přehlídku i s vojenskou technikou přenesou už do samotné Moskvy, kde si vojáci ještě třikrát vyzkoušejí pochod přímo na Rudém náměstí.

Reportáž Pavla Vondry (zdroj: ČT24)