Prezidentská volební kampaň ve Francii skončila, už se volí v zámoří

Paříž – Prezidentská volební kampaň ve Francii je minulostí. Musí skončit den před konáním voleb. Kandidáti tak mají za sebou závěrečné mítinky a čekají, co řeknou voliči v nedělním prvním kole klání. První hlasy pro jednotlivé kandidáty ovšem jsou v urnách už dnes. Díky časovému posunu už volí Francouzi v zámořských departmentech. Hlavními favority jsou úřadující prezident Nicolas Sarkozy a socialista Francoise Holland. Vyzyvatel vystupuje jako nositel změny – a poslední průzkum ho favorizuje.

Přes výsledky posledních průzkumů zdaleka nejsou výsledky nadcházejících prezidentských voleb. Slabou i silnou stránkou Nicolase Sarkozyho je fakt, že ho mají Francouzi „přečteného“. Jeho témata se příliš nemění – slibuje pravicovou politiku a velké téma udělal z přistěhovalectví. „Jeho program patří k nejlepším. A je nejcharismatičtější ze všech kandidátů,“ říkají Sarkozyho příznivci.

Francois Hollande
Zdroj: ČT24

Černý kůň levice Francoise Holland se profiluje jako Sarkozyho přesný opak. Ekonomickou kondici Francie chce zlepšit například vyššími daněmi pro bohaté, chce také posílit sociální služby. Body však sbírá také u těch, kteří se Sarkozyho zkrátka chtějí zbavit. „Sarkozy je pět let u moci a je toho dost,“ podotýká volička, která se chystá podpořit Hollanda.

O Elysejském paláci sní deset kandidátů. Kromě hlavních favoritů Sarkozyho a Hollanda mají silnou pozici extremisté. Zleva oživuje revolučního ducha Francie Jean-Luc Melenchon, zprava nacionalistka Marine Le Penová. Málokdo počítá s jejich postupem do druhého kola, avšak o hlasy jejich voličů zřejmě ještě proběhne tvrdý boj. Mnoho Francouzů se netají tím, že budou v prvním kole volit extrémněji směřujícího politika, aby v kole druhém podpořili jeho umírněnější protějšek.

Zásadně zamíchat může s nadcházejícími volbami nezájem voličů. Řada lidí dosud není rozhodnuta, koho volit, mnoho lidí nechce podpořit nikoho a místo voleb raději zůstanou doma. Jsou znechuceni volební kampaní, která se nesla ve znamení osobních výpadů. „Není nikdo, kdo by bojoval za slávu Francie, každý se stará jen o svou vlastní,“ říká znechucená volička Marie Aline De Lavau. Navíc řada Francouzů žije v bídě. Nezaměstnanost je desetiprocentní, a kupní síla menší než před pěti lety. Nejhůře jsou na tom chudinská předměstí, kde nenajde práci až 40 procent mladých.

Vydáno pod