Do Sýrie přijíždějí pozorovatelé, vítá je hořící ropovod

Damašek – Na východě Sýrie vybuchl ropovod a hoří. Podle státní zpravodajské agentury SANA se jednalo o útok skupiny ozbrojených teroristů. V Sýrii dlouho zmítané boji vládních sil a vzbouřenců přitom byl v posledních dnech klid. Do centra povstání Homsu míří pozorovatelé OSN, obě strany zatím dodržovaly příměří. Posílení pozorovatelské mise dnes podpořila Rada bezpečnosti, jednomyslně se shodla na vyslání 300 pozorovatelů.

K výbuchu došlo v provincii Daj az-Zaura nedaleko hranic s Irákem. „Skupina ozbrojených teroristů odpálila improvizované výbušné zařízení na ropovodu poblíž Abu Hammamu v provincii Daj az-Zaura. Způsobili tak požár,“ uvedla syrská agentura bez dalších podrobností.

Exploze je dramatickou předehrou k pozorovatelské misi OSN v Homsu. Město zmítané občanskou válkou je dnes klidné, podobná je situace i na většině dalších míst v Sýrii. Agentura SANA dokonce oznámila, že státní úřady propustily 30 zadržovaných povstalců. Podle Amnesty International to však nejsou zdaleka všichni věznění zástupci opozice. Za mřížemi nadále zůstává například lékař Mahmúd Rifaj zatčený za to, že ošetřoval raněné manifestanty. Ve věznici je stále také aktivista z organizace ochránců lidských práv Muhammad Ammar.

Do Sýrie míří pozorovatelé OSN (zdroj: ČT24)

Kontrolní misi posílí brzy dalších 300 pozorovatelů OSN v rámci mise označené zkratkou UNSMIS. O termínu jejich rozmístěni rozhodne generální tajemník OSN „s ohledem na příslušný vnitřní vývoj včetně zastavení násilností“. Rada bezpečnosti rezolucí, která schválila vyslání pozorovatelů, kritizovala „nedostatečné“ zastavení bojů. Z textu dnešní rezoluce však vypadla hrozba zavedení nevojenských protisyrských sankcí v případě, že režim z ulic syrských měst nestáhne ozbrojenou techniku. Návrh původně prosazovaly USA, Británie a Francie.

Mírový plán, jejž pro Sýrii vypracoval zmocněnec OSN a Ligy arabských států Kofi Annan, počítá nejen s příměřím a stažením armády z obydlených míst, ale také právě s propuštěním vězněných demonstrantů.