Netanjahu: Grassova kritická báseň je skandál

Berlín – Báseň Güntera Grasse, která kritizuje Izrael, považuje izraelský premiér Benjamin Netanjahu za „naprostý skandál“. Řekl to v rozhovoru pro německý list Welt am Sonntag. Laureát Nobelovy ceny za literaturu Günter Grass v básni zveřejněné na počátku dubna označil Izrael za hrozbu světového míru, protože se chystá preventivně zaútočit na Írán.

Izraelský premiér Netanjahu prohlásil Grassovu báseň za obviňování oběti. „Podařilo se mu navodit situaci, v níž se z útočníka stala oběť a z oběti útočník. V níž se ti, kdo se chtějí bránit proti vyhlazení, stávají hrozbou světového míru a v níž je za nebezpečí považován hasič, nikoli žhář,“ řekl předseda izraelské vlády. „Cílem Izraele není zničit Írán. To naopak Írán chce zničit Izrael, otevřeně k tomu vyzývá a pracuje za tím účelem na atomové bombě,“ dodal.

Báseň vydanou počátkem dubna v německém tisku označil izraelský premiér za „naprostý skandál“. Grassovo dílo považuje za „morální kolaps“. „Zašel ve svých lžích a pomluvách příliš daleko,“ řekl Netanjahu.

Už dříve Benjamin Netanjahu prohlásil, že přirovnání Izraele k Íránu vypovídá málo o Izraeli, ale hodně o Grassovi. „Věc je o to víc pobuřující, že původcem není obdivovatel nějaké neonacistické strany, ale laureát Nobelovy ceny,“ poznamenal nyní v německém nedělníku.

Vydáno pod