Tymošenkovou převezli zpátky do vězení, odmítla léčbu

Charkov (Ukrajina) - Vůdkyni ukrajinské opozice Juliji Tymošenkovou dnes za silného policejního doprovodu převezli z charkovské železniční nemocnice zpět do vězení. Podle oficiální informace vězeňské správy expremiérka „opakovaně a kategoricky“ odmítala léčbu. Podle jejích advokátů tak učinila poté, co se seznámila s textem dobrozdání německých lékařů. Ti vyjádřili pochyby, že se vězněná politička v charkovské nemocnici může uzdravit.

Tymošenková si v Charkově odpykává sedmiletý trest za údajné překročení úředních pravomocí. Kvůli špatnému zdravotnímu stavu vězeňská správa souhlasila s jejím převozem do místní železniční nemocnice, kterou předtím navštívili dva odborníci přizvaní z Berlína. Vybavení nemocnice označili za vyhovující. 

Tymošenkovou převezli do nemocnice násilím, tvrdí její advokáti

Později se ale ukázalo, že ukrajinské úřady zveřejnily jen část posudku německých expertů. Pasáž obsahující vážné pochyby o tom, zda se expremiérka vzhledem ke stavu svého zdraví v železniční nemocnici uzdraví, byla publikována až v sobotu. Tou dobou ale byla Tymošenková už v nemocnici, kam byla přepravena v pátek v noci. Podle jejích advokátů není vyloučeno, že z věznice byla do zdravotnického zařízení převezena násilím. Lékařskou péči od počátku odmítala do doby, než se spojí se svým obhájcem. 

Dnes v poledne podle agentury Unian do nemocnice dorazil početný oddíl speciální ukrajinské pohotovostní policie Berkut. Z nemocnice podle očitých svědků vynesli Tymošenkovou na nosítkách a ve voze záchranné služby ji převezli zpět do vězení. „Nemocnice není hotel,“ řekla dnes ukrajinským novinářům v reakci na jednání Tymošenkové náměstkyně ministryně zdravotnictví Rajisa Moisejenková.

Informaci o převozu odsouzené zpět do vězení novinářům potvrdil obhájce Tymošenkové Serhij Vlasenko. „Ohledně závěrů německých lékařů Tymošenkovou ukrajinské úřady dezinformovaly. Expremiérka ukrajinským lékařům nevěří, ti němečtí nepovažují charkovskou nemocnici za vhodnou,“ řekl Vlasenko. Tymošenková si od loňského léta, kdy byla zadržena, stěžuje na sílící potíže s páteří. Lékařská kontrola později potvrdila vyhřezlou meziobratlovou ploténku. Odsouzená se může pohybovat jen o berlích, podle německých lékařů trpí silnými bolestmi a je prakticky trvale upoutána na lůžko.